DİNÎ - MENSUR BİR ESER: HZ. MUHAMMED’İN EBÛ CEHİL İLE GÜREŞİ - UYANIKER, NURSEL (My University, 2018)
İslamiyet’in kabulünden sonra Türk edebiyatında dinî-tasavvûfî eserler görülmeyebaşlamıştır. Bu eserler arasında İslamiyet’i geniş kitlelere yaymak amacıyla, Hz.Muhammed’i ve onun Ehl-i beytini öven manzum-mensur pek çok eser yazılmıştır. Hz.Muhammed’in çocukluk-gençlik yıllarına dair yazılmış dinî-mensur bir eser, tarafımızdan ilkdefa tespit edilerek incelenmiş ve transkripsiyonlu neşri gerçekleştirilmiştir. Çalışma, üçbölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Hz. Peygamber’in Ebû Cehil’le güreşini konu alaniki mensur eserin nüsha özellikleri verildikten sonra, daha kapsamlı olan İstanbulÜniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazmalar, No: 7391’de kayıtlı eserin tanıtımıyapılmış, ikinci bölümde İstanbul Üniversitesi T7391 numarada yer alana bu eserle, YapıKredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Y-550 numarada yer alan, Mustafa Fâiz b. el-Hactarafından H. 1190/1776-7 tarihinde istinsah edilmiş; “Muhammed Mustafâ SallallâhuTe’âlâ ‘Aleyhi ve Sellem Hazretleri Ebû Cehil La’în ile Güreş Tutup ve Ebû Cehil La’înMünhezim Oldugıdur” başlıklı mensur eser içerik açısından karşılaştırılarak ele alınmıştır.Üçüncü bölümde ise İstanbul Üniversitesi Kütüphanesindeki mensur eser, güreş kültürüaçısından değerlendirilmiştir. Makalenin sonunda da bu eserin transkripsiyonlu metniverilmiştir. Çalışmada, edebiyat metin inceleme yöntemleri ve halkbilim metotları esasalınmıştır. İnceleme sonucunda, dinî-destânî gelenek ve güreş tarihi açısından önemli olanbir metnin, halk arasında okunarak Hz. Muhammed’in tanınmasını sağladığı görülmüştür.Çalışmanın sonunda verilen transkripsiyonlu yazma metin, filoloji araştırmaları bakımındanda ele alınıp geliştirilebilir.

After the acceptance of Islam in Turkish literature, religious-mystical artifacts_x000D_ worth seeing. These works include masses in order to spread Islam, the Prophet Muhammad's_x000D_ and his Ehl-i Bayt praising the poem-written many works in the form of prose. Prophet_x000D_ Muhammed's childhood-youth written that religious-the first time a form of prose works,_x000D_ having been identified by us and transcription. The study consists of three parts. The first_x000D_ chapter the Prophet Muhammad Abu jahl wrestling with the subject field two prose after_x000D_ internal and external features of the work, the more comprehensive library of İstanbul_x000D_ University, Rare Turkish Manuscripts, No.: 7391 ' were introduced in the registered Works; In_x000D_ the second part the University of Istanbul in the T7391 number this piece, Yapi Kredi Sermet_x000D_ Çifter Research Library in the number of Y-550, H.1190 / 1776-7 in its history, It has been_x000D_ copied by Mustafa Fâiz b. al-Hac; "Muhammed Mustafâ Sallallâhu Te’âlâ ‘Aleyhi ve Sellem_x000D_ Hazretleri Ebû Cehil La’în ile Güreş Tutup ve Ebû Cehil La’în Münhezim Oldugıdur” comparing_x000D_ the prose piece titled discussed in terms of content; in the third part of prose works in the_x000D_ Istanbul University Library, it has been evaluated in terms of wrestling culture. At the end of_x000D_ the alphabet to transcribe the manuscript of this work it is given. Study of literature text_x000D_ inspection methods and folklore methods are discussed in terms of. The aim of the study,_x000D_ religious-epic tradition and is important in terms of wrestling singers of text among the people_x000D_ by reading provide recognition of Prophet Muhammad. Transcription-letter writing text issued_x000D_ at the end of the study, in terms of research and Philology addressed could be developed.
RELIGIOUS - PROSE WORK: THE WRESTLING OF PROPHET MUHAMMAD WITH ABU CEHIL