Genel güven ve yaşam memnuniyeti : sosyal sermaye ve refah ilişkisi - Coşar Canlıer, Ecem (My University, 2024)
Gelişmiş ülkeler arasında yer alan Hollanda'da, yerli halkın yüksek yaşam memnuniyeti ve güven seviyelerine rağmen, etnik gruplar arasında yaşam memnuniyeti ve güven seviyelerinin düşük olduğu bilinmektedir. Yerli halk ve göçmenler arasındaki yaşam memnuniyeti ve genel güven seviyelerindeki bu farklılıklarının açıklanması bu çalışmanın başlıca amacıdır. Bu farklılıklar, Hollandalılar ve göçmenlerin sosyal sermayeleri ve sosyal entegrasyonları üzerinden açıklanmaktadır. Ayrıca, hem Covid-19 döneminden önce (2011-2019) ve hem de Covid-19 döneminde (2020-2022) kişilerin yaşam memnuniyetleri ve genel güvenleri üzerindeki sosyal değişimlerin incelenmesi ile mevcut literatüre katkıda bulunulmaktadır. Bu doğrultuda, öncelikle genel güven, kurumlara güven, sosyal entegrasyon, dil yeterliliği ve finansal durumu inceleyen değişkenlerin yaşam memnuniyeti üzerindeki etkisi her iki dönem için değerlendirilmiştir. Genel güven için de aynı değişkenler modele dahil edilerek analizler gerçekleştirilmiştir. Ek olarak, dönem ayrımı yapılmadan 2011-2022 yılları arasında hem yaşam memnuniyeti hem de genel güven için bu analizler tekrarlanmıştır. LISS Panel çalışmasından elde edilen veriler ile gerçekleştirilen analizlerde, özellikle 2011-2022 yıllarının ele alındığı modellerde, tüm gruplarda genel güvenin yaşam memnuniyetinin önemli açıklayıcısı olduğu, genel güvenin bağımlı değişken olduğu modelde de yaşam memnuniyetinin genel güvenin önemli açıklayıcısı olduğu görülmüştür. Finansal durum modellerinde ise Hollandalıların hem yaşam memnuniyetleri hem de genel güvenleri üzerinde mutlak gelirlerinin göreli gelirlerine göre her iki dönemde de daha önemli olduğu görülmüştür. Covid-19 döneminden önce, Batılı göçmenlerin yaşam memnuniyetleri üzerinde mutlak gelirlerin daha etkili olduğu belirlenirken, Covid-19 döneminde, göreli gelirin daha etkin olduğu görülmüştür. Batılı olmayan göçmenler için de Covid-19 döneminde aynı sonuca ulaşılmıştır. Covid-19 döneminde Batılı göçmenlerde geçmişe dönük karşılaştırma, Batılı olmayan göçmenlerde ise geleceğe dönük olumlu beklenti genel güvenleri için daha önemlidir.

In the Netherlands, a developed country, it is known that despite the high levels of life satisfaction and trust among the native population, the levels of life satisfaction and trust among ethnic groups are low. The main aim of this study is to explain the differences in life satisfaction and general trust between the native population and immigrants. These differences are explained through the social capital and social integration of the Dutch and immigrants. In addition, this study contributes to the existing literature by examining the social changes in life satisfaction and general trust both before the Covid-19 period (2011-2019) and during the Covid-19 period (2020-2022). In this context, the impact of variables examining general trust, institutional trust, social integration, language proficiency, and financial status on life satisfaction has been evaluated for both periods. The same variables were included in the model to conduct analyses for general trust as well. Additionally, these analyses were repeated for both life satisfaction and general trust for the period from 2011 to 2022 without distinguishing between the periods. Analyses conducted with data from the LISS Panel study, particularly models considering the years 2011-2022, revealed that general trust is a significant predictor of life satisfaction across all groups, and that life satisfaction is also a significant predictor of general trust when general trust is the dependent variable. In the financial status models, it has been observed that absolute income is more important than relative income for both life satisfaction and general trust among the Dutch in both periods. The same result was found for non-Western immigrants during the Covid-19 period. During the Covid-19 period, retrospective comparison is more important for general trust among Western immigrants, while positive future expectations are more significant for general trust among non-Western immigrants.
General trust and life satisfaction : the relatıonship between social capital and well-being
Keywords: Financial Status; Finansal Durum; Genel Güven; General Trust; Göçmenler ve Yerliler; Havuzlanmış En Küçük Kareler Life Satisfaction; Immigrants and Natives; Kamu refahı; Pooled Least Squares; Public Welfare; Refah ekonomisi; Social Capital; Sosyal Sermaye; Welfare economics; Yaşam Memnuniyeti