Okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum becerilerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi - Değer, Zeynep Kaya (My University, 2019)
Bu araştırmada okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel tarama modelinde yürütülen araştırma Kocaeli ili Gebze, Dilovası, Darıca, Çayırova yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 69 çocuk oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Güven ve Işık (2006) tarafından geliştirilen “Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği” kullanılmıştır.Araştırmada grubun normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi yapılmış, test sonucunda grubun normal dağılım göstermediği (p<,05) tespit edilmiş ve parametrik olmayan analizlerden yararlanılmıştır.Okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum becerileri incelenirken tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) kullanılmıştır.Okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum becerileri çeşitli değişkenlere göre incelenirken tanımlayıcı istatistikler (yüzde, frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testleri (Kruskal Wallis-H Testi, Mann Whitney-U Testi) kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda, okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum düzeyleri ortalamanın üzerinde bulunmuştur. Okul öncesi dönemdeki Suriyeli çocukların sosyal duygusal uyum düzeyleri cinsiyet ve doğum sırası değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilirken; yaş, çocuk sayısı, gelir durumu, annenin yaşı, annenin eğitim seviyesi, annenin Türkiye’de bulunduğu yıl, annenin Türkçe seviyesi, babanın yaşı, babanın eğitim seviyesi, babanın Türkiye’de kalma yılı, babanın Türkçe seviyesi değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.

This study aims to examine socio-emotional adaptation skills of Syrian children in early childhood age with different variables.The study was carried out in pre-school education institutions in Gebze, Dilovası, Darıca and Çayırova in Kocaeli via descriptive survey model. The sample of the study is constituted by 69 children who attend pre-school education during academic year 2017-2018.“Personal Information Form” developed by the researcher and “Marmara Socio-emotional Adaptation Scale” by Güven and Işık (2006) were used to collect data for the study.The Kolmogorov-Smirnov test was conducted to see if the group is normally distributed. The test indicated that the group was not normally distributed (p<,05) and nonparametric analyses were used.Descriptive statistics (percentage, frequency, average and standard deviation) was used to examine socio-emotional adaptation skills of Syrian children in early childhood age.While examining socio-emotional adaptation skills of Syrian children in early childhood age with different variables, descriptive statistics (percentage, frequency, average and Standard deviation) and gap tests (Kruskal Wallis-H Test, Mann Whitney-U Test) were used.The analyses have shown that socio-emotional adaptation skills of Syrian children in early childhood age are above the average. It has been indicated that there is a significant difference in the level of socio-emotional adaptation skills of Syrian children in early childhood age according to gender and birth order variables whereas variables such as age of the child, the number of children, income status, age of the mother, academic background of the mother, how long the mother stayed in Turkey, Turkish language skills of the mother, age of the father, academic background of the father, how long the father stayed in Turkey, Turkish language skills of the father have not led to a significant difference.
Keywords: Education; Eğitim; göçmen early childhood period; immigrant; mülteci; okul öncesi dönem; refugee; socioemotional adaptation; sosyal duygusal uyum; Suriyeli çocuklar; Syrian children