Farklı pozisyonların kan basıncı ölçüm sonuçlarına etkisi - Ataalkın, Sıddıka (My University, 2008)
Farklı Pozisyonların Kan Basıncı Ölçüm Sonuçlarına Etkisi Bu çalışma 4 farklı örneklemde çıplak kol ve elbise üzerinden yapılan; ayaklar yere düz basar pozisyon ve bacak bacak atmış pozisyonda; oturur ve ayakta pozisyonda; oturur ve yatar pozisyonda yapılan kan basıncı (KB) ölçümleri arasında fark olup olmadığı incelemek amacıyla yapıldı. KB cıvalı mercury-filled column sphygmomanometer ile ölçüldü. İlk örneklemde (N=201) KB önce çıplak kol, takiben giysili ve tekrar çıplak koldan; ikinci örneklemde (N=219) KB önce bacaklar yere paralel ve basar pozisyonda, takiben diz hizasında çaprazlanmış ve tekrar bacaklar yere paralel ve basar pozisyonda; üçüncü örneklemde (N=168) sırasıyla olgular oturur, ayakta ve oturur pozisyonda; son örneklemde (N=177) oturur, yatar ve oturur pozisyonda ölçüldü. Elde edilen bulgular elbise üzerinden ölçümün KB sonuçlarını değiştirmediğini gösterdi. Bacak bacak üzerine artmış pozisyonda hem sistolik KB (SKB) hem de diyastolik KB (DKB) anlamlı şekilde arttı; SKB’de yaklaşık 18 mmHg, DKB’de 14 mmHg artış meydana geldi. Ayakta ölçülen KB değerleri oturma pozisyonunda ölçülen KB değerlerinden daha düşüktü; oturur pozisyondan ayakta pozisyona geçme ile SKB 8 mmHg, DKB 6 mmHg azaldı. Yine yatar pozisyonda ölçülen KB değerleri oturma pozisyonunda ölçülen KB değerlerinden daha düşüktü; bu düşüş SKB için 7 mmHg, DKB için 6 mmHg kadar idi. Sonuç olarak bu çalışmada elbise üzerinden ölçümün KB sonuçlarını değiştirmediği, buna karşın bacak bacak üzerine atma, yatar ve ayakta pozisyonların ayaklar yere paralel ve düz basar pozisyonda yapılan ölçüme göre KB sonuçlarını değiştirdiği ortaya konuldu.

Effects of Different Body Position on Blood Pressure Measurements. Aim of the study was to test whether there is any difference between blood pressure (BP) readings with patients wearing clothes under the manometer’s cuff and nonwearing, with patients crossed legs at the knee or uncrossed, with patients sitting or upright, and with patients sitting or supine. Measurements were done in four different hypertensive samples by using a mercury-filled column sphygmomanometer. In first sample (N=201) BP was measured non-sleeved, sleeved arm and again nonsleeved arm. In second sample (N=219) BP was measured subjects positioned their feet flat on the floor, subjects positioned their leg crossed at the knee, and subjects positioned their feet flat on the floor again. In third sample (N=168) measurements were done sitting, upright and sitting positions; in last sample (N=177) BP was measured sitting, supine and sitting positions respectively. Results indicated that measuring BP with manometer’s cuff over subject’s sleeve does not differ significantly from non-sleeved arm measurements. Both Systolic BP (SBP) and Diastolic BP (DBP) increased significantly with crossed leg position. SBP changed by about 18 mmHg, whereas DBP changed by 14 mmHg. BP was significantly lower when subjects were upright position versus sitting position. SBP decreased by about 8 mmHg, whereas DBP decreased by 6 mmHg. Mean supine SBP and DBP were lower (7 mmHg and 6 mmHg respectively) than mean sitting BP results. In conclusion crossed legs, supine and upright positions significantly changed BP results, while sleeves have no effect.
Keywords: Hipertansiyon; Kan Basıncı; Vücut Pozisyonu