Difficulties experienced by families following unsuccessful treatment of pediculosis capitis: The mothers' perspective - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Bu çalışma, Pediculosis capitis tedavisinde başarısız olan ilköğretim çocukları ve ailelerinin annelerinin perspektifinden karşı karşıya kaldıkları psikolojik ve sosyal güçlükleri belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntemler: Tanımlayıcı çalışmanın örneğini, Kocaeli ilindeki bir ilköğretim okulunda okuyan çocukların (n=19) anneleri (n=14) oluşturdu. Bu çocuklar ve ailesi pedikulus capitis tedavisinde başarısız olup, saçlı derilerinde baş biti ve/veya sirkesi olanlardır. Veriler kalitatif veri toplama tekniklerinden bireysel derinlemesine görüşme tekniğine dayalı olarak yarı yapılandırılmış bir soru formuyla annelerden toplandı. Bulgular: Tedavi sürecinde çocuklar ve ailesi yedi sosyal güçlük deneyimledi. Bunlar; annelerin aile üyelerinden hiçbir destek alamaması, çocukların sözel ve fiziksel şiddete maruz kalması, ailenin ve çocukların etiketlenmeye bağlı dışlanması, çocukların tedaviyi kabul etmemesi, sirkelerin temizlenmesinde zorlanılması, ilacın temin edilememesi ve evin fiziki koşullarının uygun olmaması idi. Psikolojik güçlükler ile ilgili ise sekiz tema bulundu. Bunlar; üzüntü, tedirginlik, utanma/mahcubiyet, suçluluk, bıkkınlık, iğrenme, aşağılanma ve umutsuzluk idi. Sonuç: Bu çalışmada, Pediculosis capitis tedavisinde başarısız olan çocuklar ve anneleri çok sayıda sosyal ve psikolojik güçlüklerle karşılaştığı saptanmıştır. Farklı sosyoekonomik düzeydeki çocuklar ve ailelerinin baş biti ile yönetimi ile ilgili karşılaştıkları güçlükleri belirmeye yönelik daha kapsamlı çalışmalar yürütülmelidir. (Turkiye Parazitol Derg 2012; 36: 82-6)

Objective: The study aimed to determine the psychological and social difficulties faced by primary school children and their families, particularly from the mothers' perspective, when treatment for Pediculosis capitis fails. Methods: This descriptive study comprised 14 mothers of 19 children in the primary school in Kocaeli. The children and families were infested with lice and nits and were unsuccessfully treated with pediculicides. Data were collected by a semi-structured questionnaire with in-depth individual interviews with a qualitative approach from mothers. Results: Seven social difficulties were experienced by children and families during treatment from the mothers' perspective, lack of support from other family members; children's exposure to verbal and physical violence; exclusion from the school and society due to stigma; children's refusal to be treated; difficulties in the physical removal of the nits; inability to pay for the pediculicide; and inappropriate physical conditions of the house. Eight psychological difficulties were experienced by children and their families: worry, upheaval, embarrassment/shame, guilt, being overwhelmed, disgust, scorn and despair. Conclusion: Parents and children, whose treatment for Pediculosis capitis failed, experienced many psychological and social difficulties. Further studies should be conducted to determine the relation to pediculosis management and their difficulties of chidren and families from different socio-economic levels. (Turkiye Parazitol Derg 2012; 36: 82-6)
Pediculosis capitis tedavisinde başarısız olan ailelerin deneyimledikleri güçlükler: Annelerin perspektifinden
Keywords: Parazitoloji; Genel ve Dahili Tıp