Ortaokul Öğrencilerinin İnsan Haklarına Yönelik Tutumları - (:unkn) unknown (My University, 2020)
İnsan hakları eğitimi, sosyal bilgiler öğretim programlarında yoğun bir şekilde ele alınmaya başlanmıştır. Demokratik standartların yükseltilmesinde ve bilinçli yurttaşın inşasında insan hakları eğitiminin önemibüyüktür. Ancak öğrencilerimizin insan haklarına karşı tutumlarının yeterince pozitif olup olmadığı sorukonusudur. Bu bağlamda çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yönelik tutumlarını çeşitlideğişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas il merkezinde bulunan dört ortaokulkurumunda öğrenim görmekte olan 690 öğrenci oluşturmaktadır. Ortaokul öğrencilerinin insan haklarınayönelik tutumlarını inceleyen bu araştırmada veriler Ercan vd. (2015) tarafından geliştirilen 21 maddelik“İnsan Hakları Tutum Ölçeği” ve kişisel bilgi formu uygulanarak toplanmıştır. Veri toplama araçlarınınuygulanmasından sonra elde edilen veriler SPSS Statistic 18 paket programı kullanılarak bilgisayarortamında istatistiksel işleme tabi tutulmuş; verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmış, değişkenlerindurumuna göre aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi veTukey HSD testleri yapılmıştır. Yapılan analizlerle öğrencilerin insan haklarına yönelik tutumları farklıdeğişkenler açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; ortaokul öğrencilerinin insan haklarına yöneliktutumlarında cinsiyet, öğrencilerin kitap okuma sıklığı, günlük internete girme sıklığı, en sevdikleri ders vesosyal bilgiler öğretmeninin cinsiyeti değişkenine göre farklılıklar gösterirken; aile aylık geliri değişkeninegöre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.

Recently human rights education has begun to be handled intensively in the curriculum of social_x000D_ studies. Human rights education is very important in raising democratic standards and in training conscious_x000D_ citizens. However, whether attitudes of our students against human rights are positive enough or not is a_x000D_ discussion topic. In this context, the aim of this study is to examine the attitudes of secondary school students_x000D_ towards human rights in terms of various variables. The study group is composed of 690 students attending_x000D_ four different secondary in the county town of Sivas city. In this study which examines the attitudes of_x000D_ secondary school students towards human rights in terms of various variables, the data was collected by_x000D_ administrating 21-article HR (Human Rights) attitude scale and personal information form, which were_x000D_ developed by Ercan et al. (2015). After data collection tools were administrated, obtained data were_x000D_ processed by using SPSS Statistic 18 package programme in computer environment. In this context,_x000D_ frequency and percentage values of the data were calculated, t-test for independent groups, one-way analysis_x000D_ of variance and Tukey’s HSD test was done. Attitudes of students towards human rights were evaluated in_x000D_ terms of different variables through the analysis carried out. As a result it was seen that whereas attitudes of_x000D_ secondary school students towards human rights varied according to their gender, reading habits, daily_x000D_ internet usage frequency, their favourite lesson and to the gender of social studies teacher variables, their_x000D_ attitudes did show significant difference according to whether they have monthly family income variables,_x000D_ are not very different.
Attitudes of Secondary School Students Towards Human Rights