Fezailü’l-Kur’an hadisleri çerçevesinde Kur’an’ın ezberlenmesi ile ilgili rivayetlerin tahric ve değerlendirmesi - Çakır, Mesut (My University, 2007)
Tez Özeti Hz. Peygamberden itibaren Kur’an’ın tamamının ezberlenmesi anlamına gelen hafızlık müessesesi bugün de İslam toplumunda önemini sürdürmektedir. Bu araştırmada hafızlığın hadislerdeki konumunu tesbit etmeye çalıştık. Bununla Hz. Peygamberin sözleri demek olan hadisin hafızlık kurumunun oluşmasına ne kadar etki ettiğini görmeyi amaçladık. Çalışmadaki bir diğer gayemiz de Fezâilu’l-Kur’an’la ilgili diğer rivayetler içerisinde hafızlığın nasıl bir yer tuttuğunu ortaya koymak oldu. Neticede ise hafızlık müessesini oluşturan etkenin Hz. Peygamberin sözlerinden ziyade fiillerine dayandığı, sonucuna vardık. The Thesis

As from the prophet, the Qurra institution which means the recitation of the whole Qur’an, has still maintaining its importance in İslam society today.In this research, we tried to fix the position of this institution whithin the hadithes. By doing so, we aimed to see how effective in this study is to show the place of the recitation of the Qur’an whitin the other narratives about the virtues of the Qur’an. In result, we concluded that the factor forming the Qurra institution is based on the prophet’s actions rather than his wods
Keywords: Hadis; İslam Dini