Türk ve Avrupa Birliği bankacılık sistemlerinin mevzuat uyumu ve rekabet düzeyi açılarından karşılaştırılması - Gülhan, Ozan (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı Avrupa Birliği sürecinde Türk bankacılık sistemini mevzuat ve rekabet açısından incelemek, tam üyelik durumunda ortaya çıkabilecek sorunları belirleyerek alınması gereken önlemleri ortaya koymaktadır. Bankacılık ekonomide yer alan tüm sektörlerle doğrudan ilişki içinde bulunması nedeniyle hem Avrupa Birliğinde hem de Türkiye'de üzerinde en çok düzenleme yapılan sektörlerden biridir. Bu nedenle çalışmamız çerçevesinde hem rekabet düzeyi hem de hukuki yapıları açısından Türk ve Avrupa Birliği bankacılık sistemleri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Roma Antlaşmasının imzalandığı 1957 yılından tek para birimine geçildiği günümüze kadar Avrupa Birliğinin gelişimi incelenmiştir. Bu bölümün ilerleyen kısımlarında Avrupa'da bankacılık sistemini düzenleyen mevzuat ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. İkinci bölümde Türk bankacılık sisteminin Osmanlı Döneminden günümüze kadar gelişimi ele alınmıştır. 24 Ocak 1980 kararları sonrası bankacılık sisteminin yapısı ve sorunları makro ekonomik gelişmeler ışığında değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde Türk ve Avrupa Birliği mevzuatları ayrıntılı olarak karşılaştırılmış, ekonomilerin genel yapısı ve finansal oranlar vasıtasıyla Türk bankacılık sisteminin birliğe tam üyelik durumunda rekabet düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde Türk bankacılık sisteminin sorunlarının giderilmesi amacıyla kamu ve bankacılık sistemi tarafından alınması gereken önlemlere değinilmiştir.

The aim of this study is to evaluate the level of competition and legistation in Turkish banking system and to determine the solutions for the possible problems that might arouse in case of full membership to European Union (EU). As a result of its close relationship with all sectors in economy, banking is the most highly regulated sector in Turkey and EU. For this reason, Turkish and EU banking systems are examined in terms of level of competition and legal structure. In the fıst part of our study, the development of EU is examined beginning from the Roman Treaty signed in 1957 untill the single currency unit which presently used. The following section of this part deals with the legislation that regulates the banking system in Europe. The second part of the study deals with the Turkish banking system from the Ottoman Period till our present date. The structure and problems of Turkish banking system after 24 January 1980 are studied in terms of macro economic indicators. In the third part, Turkish and EU legistations are compared in detail, the level of Turkish banks competition in tried to be determined in case of full membership to EU through the help of economies'general structure and financial ratios. The precautions that are needed to be taken by the government and banks in order to overcome the problems in Turkish banking system are studied in conclusion part.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Ekonomi; Finansman ekonomisi