Okul Öncesi Çağdaki Çocukların İyi ve Kötü Kavram Algılarının Resim Analizi Yöntemiyle İnce- lenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Özet - Bu araştırmada okul öncesi çocukların, iyi ve kötü kavramına ilişkin algılarıyla, bu kavramlara yükledikleri duygu ve değerler çizdikleri resimler Müge Yukay Yüksel, Nilgün Canel, Nuray Mutlu, Süheyla Yılmaz, Elif Çap aracılığıyla incelenmiştir. Araştırmaya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ana- okullarına devam eden 4-6 yaş aralığındaki 180 öğrenci katılmıştır. Katılım- cılardan önce iyi bir şey çizmeleri, ardından kötü bir şey çizmeleri istenmiştir. Katılımcılar tarafından yapılan çizimler, analizler sonucunda kategoriler oluş- turularak kodlanmıştır. Veriler nitel araştırma yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, çocukların iyi kavramına karşılık olarak en fazla sevgi, neşe-eğlence ve mutluluk; kötü kavramına karşılık olarak da korku, üzüntü, kızgınlık öfke duygularına ve 5-6 yaşta acı ve şaşkınlık duygularına yer verdikleri görülmüştür. 4-5 yaşta herhangi bir değer ifadesine rastlanmaz- ken, 5-6da iyi ile ilişkili olarak sevgi, dostluk, sorumluluk ve yardımsever- lik değerlerine rastlanmıştır. İyi ve kötü temalı resimlerde doğa, gökyüzü ve doğa olayları ile hayal gücüne ilişkin şekiller en çok rastlanan temalarken, mavi, kırmızı, sarı, yeşil, mor ve turuncu en çok kullanılan renkler olmuştur.
Investigating Pre-school Children's Perceptions of the Concepts of "Good" and "Bad" through the Method of Picture Analysis
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları