Afif Damadı Hattat Osman Efendi (?-1806) - (:unkn) unknown (My University, 2018)
XVIII. asır hattatlarındandır. İyi derecede bir hattat olduğu yazılarından anlaşılmaktadır. Afif Damadı Osman Efendi yine VXIII. Asır hattatlarından Afif İbrahim (?-1768)Efendinin kızı Emetullah Hanımla (?-1770) evli olduğundan imzalarında hep kayın pederinin ismini kullanmış, bu sebeple de hat dünyasında o hep “Afif Damadı Osman Efendiveya Afif Damadı Deli Osman” diye meşhur olmuştur. Yayımlanan bu belgeler ile DeliOsman Efendi hakkında yeni bazı bilgiler ortaya çıkmış bulunmaktadır. Emetullah Hanımla ne kadar evli kaldıkları bilinmiyor. Fakat Emetullah Hanım kendisinden 36 seneönce vefat ettiğine göre çok uzun süren bir evlilik hayatları da her halde olmamıştı. Bunarağmen Osman Efendi belki eşinden dolayı, belki de kayın pederine olan aşırı sevgi vesaygısından dolayı Afif İbrahim Efendi’yi imzalarında hep yaşatmıştır.

Is an XVIII. century calligraphist. It can be ascertained that he was a good calligrapher from his works. Afif Damadı (son-in-law) Osman Efendi was married to the daughter, Emetullah Hanım (?-1770), of another XVIII. century calligraphist Afif İbrahim Efendi (?-1768) and because of this he used to pen his works in the name of his father-in-law and was subsequently always known in the world of calligraphy as “Afif Damadı Osman Efendi or Afif Damadı Deli Osman.” With the publication of these records new facts have come to light with regard to Deli Osman Efendi. It is not known how long he was married to Emetullah Hanım for. However given that Emetullah Hanımla died 36 years before Deli Osman Efendi, it cannot be supposed that they had a long married life. Despite this, perhaps because of his wife or because of the deep love and respect he felt for his father-in-law, Deli Osman Efendi kept the memory of Afif İbrahim Efendi alive by always penning his works in his name.
Calligraphist Osman Efendi, The Son in Law of Afif (?-1806)
Keywords: Tarih