Metal sektöründe hata türü ve etkileri analizi - Ateş, İhsan (My University, 2016)
METAL SEKTÖRÜNDE HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ Hata türü ve etkileri analizi firmaların üretim esnasında ve proseslerinde oluşabilecek hatalardan kaynaklanan işletme zararlarının giderilmesine veya azaltılmasına yönelik bir analiz tekniğidir. Hata türü ve etkileri analizi işletmelerde oluşan veya oluşabilecek hataların en aza indirilmesine imkan tanıyan, maliyetlerin düşmesine, kalitenin yükselmesine katkıda bulunan bir analiz tekniğidir. Bu çalışmada, metal sektöründe sıkça kullanılan alet, ekipman ve işlemler ile ilgili HTEA yapılmıştır. Araştırma sonucunda, olası hata türleri ortaya çıkmış ve bu hata türleri tanımlanmıştır. Böylece benzer işletmeler ve çalışanlar için hata türleri ile karşılaşıldığında nasıl bir yol izleneceği ve hangi yöntemlerin uygulanacağının farkındalığı sağlanmıştır. İşletme için hata oluşumunu önleme yönelik rehber sayılabilecek nitelikteki örnek faaliyetler yapılmış ve kalitesizlik maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmıştır. Metal Sektörü, Hata Türü ve Etki Analizi, HTEA.

FMEA METAL INDUSTRY FMEA is an analysis method which uses for preventing processes and production from fault related losses. FMEA assists enterprises to minimizing faults and this contributes to reducing costs and improving quality. In this study, FMEA method applies for frequently using tools, equipments and processes in metal industry. As a result of this research probable failure modes occured and this modes described. Thus, It creates recognition about following ways and methods for similar workers and enterprises when they encounter with same failure modes. Example activities about reducing poor quality costs could be considered as guidelines for intended to prevent enterprises from fault processing. Metal Industry, Failure Mode and Effect Analysis, FMEA
Keywords: Eğitim ve öğretim; Metal