Nakliyat sigortalarının makro ekonomik değişkenlerle ilişkisi - Kılıç, Egemen (My University, 2006)
Günümüz ekonomilerinin ayrılmaz parçası haline gelmiş olan sigorta sektörünün gelişmişlik düzeyi, faaliyette bulunduğu ekonomilerin gelişmişlik düzeyiyle yakın bir ilişki içindedir.Sigorta yaptırma bilincinin yanında o ekonomide yer alan birey ve firmaların ekonomide elde edebildikleri kazançların miktarı yaptıracakları sigorta miktarını dolayısıyla sigorta sektörünün toplam pirim üretimini etkileyecektir. Ekonomiler gelişirken bu gelişmenin en önemli unsurunu ekonomide artan ticaret hacmi ve bununla parelel hızlanan mal,hizmet ve üretim faktörü mobiletesi oluşturmaktadır.Ekonomiler içerisinde artan bu mobilite doğal olarak ülkede taşımacılığı büyütecek buna parelel nakliyatın tamamlayıcısı olan nakliyat sigortalarındaki üretim düzeyide artacaktır.Çalışma, ekonomilerin gelişimiyle nakliyat sigortaları pirim üretimi arasında bir parelellik olup olmadığını bulgulamayı amaçlamıştır. Yapılan çalışmada, nakliyat sigortaları incelenirken başlangıçta sigorta ve taşımacılık üzerinde durulmuş daha sonra nakliyat sigortaları,işleyiş ve mevzuat normları,kapsadığı rizikolar,teminat sağlayabildiği konular,sigorta sektörü içindeki durumu incelenmiş, bu branş içinde sigorta teminatı verilirken sigorta şirketlerinin ürettikleri nakliyat teminatlarını nasıl fiyatlandırdıkları açıklanmıştır. Nakliyat sigortaları ile makro ekonomik değişkenler arsındaki ilişki incelendiğinde kullandığımız istatistiksel modeller,nakliyat sigorta primlerinin ülkedeki GSMH ve kişi başına GSMH değerleriyle anlamlı olduğunu ortaya koymuş kullandığımız diğer makro ekonomik değişkenler ile nakliyat sigortaları arsında istatistiki anlamlılığın bulunmadığını sonucuna varılmıştır.Başlangıçta ortaya koyduğumuz önerme kısmen doğrulanmış görünmektedir.Ülke ekonomilerinin büyüme ve gelişmesinin temel kıstası olan GSMH büyüdükçe nakliyat sigortalarındaki üretim düzeyi buna paralel bir gelişme göstermektedir.

Level of development of the insurance sector the integral part of contemporary economies is closely related with the level of developments of the economies it involves. Besides the consciousness for taking insurance, the level of incomes of individuals and companies taking part in those particular economies shall influence the level of insurance therefore the level of total insurance premium production of the insurance sector. The most important factors of development in the development of the economies are constituted by the increase in the volume of trade and the mobility of goods, services and production which accelerate in parallel with it. The increased mobility in the economies would naturally enlarge the transportation in that particular country therefore will increase the production level of transportation insurance which is the integral part of the transportation. This study aims to research for the determination of whether there is a parallelism between the development of the economies and the level of premium production in the transportation insurance. In the study, firstly transportation insurance is studied and the issues like insurance and transportation are analyzed. Then secondly, issues like operation and legislations of transportation insurance together with risks and coverage involved are studied. The place of transportation insurance within the insurance sector is held and the pricing dynamics of coverage against warrantees for risks in that particular insurance branch are discussed. In the search for the relation between the transportation insurance and macro economics variables, the statistical models employed have put forward the significant relation between transportation insurance premium production and GNP and GNP per capita and the absence of the signsificant relation between transportation insurance premium production and other macro economic variables tested. It seems that the former hypotheses are then partially agreed. As GNP grows, being the primary criteria for growth and development for economies of countries then level of premium production of transportation insurances grows in parallel with that.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Deniz Ticareti; Sigortacılık_Nakliyat Sigortaları