E-devlet ve İstanbul Valiliği, Emniyet Müdürlüğü örnek ugulamaları - Çetiner, Murat (My University, 2003)
Devlet kurumlarında daha verimli, düşük maliyetli, hızlı hizmet verme istek ve ihtiyacı bilgi ve iletişim teknolojilerinin devlet kurumlarında kullanımını artırmış ve yaygınlaştırmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişme ise elektronik devlet (e-Devlet) kavramının oluşumunu ve gelişimini sağlamıştır. Tüm dünyada kamu kurum ve kuruluşları arasında e-devletin etkileri giderek artmaktadır. Devlet kamu kurumlarına, vatandaşlara, iş dünyasına ve diğer kuruluşlara hizmet verirken daha yoğun bir şekilde internet veya web tabanlı ağlarda iletişim ve bilişim teknolojilerinden faydalanmaktadır. E-Devletle amaçlanan devletin yürüttüğü temel iş ve işlemlerde bilişim teknolojilerinin hızını, iletişim kanallarını kullanarak gelişim sağlamaktır. Bu avantajlar sayesinde devlet kurumlarında şeffaflık, düşük maliyet ve hız gibi bir çok fayda elde edilecektir. Bu çalışmanın birinci bölümünde e-Devlet kavramsal olarak incelenmiş, yabancı ülkelerde gerçekleştirilen başlıca e-Devlet uygulamaları değerlendirilmiştir. Portekiz, Singapur, ABD, Fransa, İngiltere gibi e-Devlet uygulamalarında ileri ülke örneklerinin gelişim süreçleri ve oluşturulan yapı ortaya konmuştur. İkinci bölümde Türkiye'de yürütülen belli başlı e-Devlet projeleri incelenerek Türkiye'nin e-Devlet olma yolunda attığı adımlar ortaya konmuş ve Türkiye'deki mevcut durum, karşılaşılan hukuki, teknik ve idari sorunlar ortaya konmuştur. İstanbul Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü e-devlet çalışmaları incelenmiş, çalışmaların içeriği ortaya konduktan sonra olumlu ve olumsuz yanları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak e-Devlet, zaten yürütülüyor olan çalışmaların elektronik ortamda yapılmasından ziyade bu çalışmaların kamu reformunun en önemli fırsatı olarak değerlendirilip iş süreçlerinin yeniden belirlenmesi olarak algılanmalıdır. Kurumlar arası bilgi ve süreç paylaşımı olmadan e-Devlet olunamayacağı kesindir. E-Devlet olma yolunda başarıya ulaşmak için yukarıda sıralanan tüm koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizin yeniden yapılanmasında, gelişip kalkınmasında, ülke fertlerinin memnuniyetini ve devlet kurumlarına güvenini artırmada etkili olacaktır.

The need and admire of having efficient, less cost and speed services, enhances the application of information technologies in govermental organizations. Besides this development in information technologies supports the formation and development of concept; e-Government. Worldwide the effect and contribution of e-Government goes up in governmental organizations. Governments take advantage of informatin technologies at internet and web based network during the services to governmental organizations, business and public. The aim of e-Government is to provide government services with the advantage of information technologies' speed and communication channels. With these advantages clear, low cost and speed services can be maintaned. In this study, in part one e-Government concept is detailed, major e-Government applications in abroad are evaluated. The development process of e-Government applications in Portugual, Singapore, USA, France and UK are analyzed. In part two major e-Government projects in Turkey are examined and the present situation in Turkey; legal, technical and administrative problems is stated. The applications and projects in İstanbul Governorship and İstanbul Police Department are observed and advantages and problems in applications are evaluated. In conclusion e-Government should be understood as definition of service procedures again not only applications in electronic media. E-Government can not be stated without information sharing among government organizations. To manage the e-Government infrastructure all the requirements above must be supplied. The new government structure in this format will support the devolopment and enhancement of our country, and increase of pleasure and trust of public.
Keywords: E-Devlet