Kadınların aile içi şiddete maruz kalma durumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındakli ilişkinin incelenmesi - Çelik Öztiryaki, Duygu (My University, 2023)
Amaç: Araştırma, kadınların aile içi şiddete maruz kalma durumlarının sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ocak 2023- Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden, 18-49 yaş aralığındaki kadınlar oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Tarama Formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II Formu kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel analizler (ortalama, standart sapma, yüzdelik); bağımsız (ilişkisiz) gruplar t testi; Man Whitney U testi; kategorik verilerin karşılaştırılması ki-kare testi ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda 311 katılımcıdan elde edilen veriler değerlendirildiğinde, şiddetin herhangi bir türüne maruz kalma oranı %36,70 olarak tespit edilmiştir. Maruz kalınan şiddet türleri sırasıyla; sözel şiddet (%29,30), fiziksel şiddet (%11,60), ekonomik şiddet (%20,90) ve cinsel şiddet %6,10’tir. Son bir yılda şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınların SYBDÖ II toplam puanı, fiziksel aktivite alt boyut puanı, beslenme alt boyut puanı, kişiler arası ilişkiler alt boyut puanı ve stres yönetimi alt boyut puanı şiddete maruz kalmayanlara göre istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı fark yaratacak düzeyde daha yüksekti (p<0,001). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda eş şiddetine maruz kalmanın kadınlarda sağlıklı yaşam davranışlarını olumsuz etkilediği söylenebilir. Kadın sağlığı hemşireleri, kadınlarda sağlıklı yaşam davranışlarını ve aile içi şiddeti değerlendirmelidir.

Purpose: The research, was carried out to evaluate the effect of women's exposure to domestic violence on healthy lifestyle behaviors. Materials and Methods: The research was carried out between January 2023 and March 2023. The research sample consisted of women between the ages of 18-49 who agreed to participate in the research. The data were obtained by using the Personal Information Form, the Domestic Violence Against Women Screening Form and the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II Form. Data, descriptive statistical analyzes (mean, standard deviation, percentile); independent (unrelated) groups t-test; Man Whitney U test; Comparison of categorical data was analyzed by chi-square test. Results: When the data obtained from 311 participants in our study were evaluated, the rate of exposure to any type of violence was determined as 36.70%. The types of violence exposed are respectively; verbal violence (29.30%), physical violence (11.60%), economic violence (20.90%) and sexual violence 6.10%. The HLBS II total score, physical activity sub-dimension score, nutrition sub-dimension score, interpersonal relations sub-dimension score and stress management sub-dimension score of women who have been exposed to any type of violence in the last year are at a level that will create a statistically significant difference compared to those who have not been exposed to violence. Was higher (p<0.001). Conclusion: In line with the findings, it can be said that exposure to spouse violence negatively affects healthy life behaviors in women. Women's health nurses should evaluate healthy living behaviors and domestic violence in women
Investigation of the relationship between exposure to domestic violence and healthy lifestyle behaviors of women
Keywords: Abused women; Aile içi şiddet; Ailede kadına kötü muamele; Domestic violence; Family violence; Healthy lifestyle behaviors; Healty life; Kadın sağlığı; Kötü muamele edilmiş kadınlar; Sağlıklı yaşam; Sağlıklı yaşam biçimi davranışları; Şiddet; Violence; Wife abuse; Women's health