Pandemi süreci ve sonrasında dijitalleşen spor bilimleri fakülteleri ve beden eğitimi spor yüksekokullarındaki öğrencilerin uzaktan eğitimle ilgili görüşleri - OĞUL, VERDA GİZEM (My University, 2022)
Pek çok ülkede COVID 19 salgınına hazırlıksız olarak yakalanan eğitim sektörü tamamen ya da kısmî olarak kapanmaya gitmiş, genel olarak çok da fazla hazırlığın olmadığı teknoloji tabanlı uzaktan eğitimi uygulamayı tercih etmişlerdir. COVID-19 salgını için Dünya tarihinde eğitime en büyük aksaklığa neden olan olaydır denilebilir. 190'dan fazla ülkede yaşayan yaklaşık 1,6 milyar öğrencinin eğitim alma hakkını, bir başka deyişle; dünyadaki öğrenci nüfusunun %94'ünü etkilemiştir. Bu oran düşük ve düşük orta gelirli ülkelerde %99'a kadar yükselmiştir. Bu araştırmanın amacı, 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle uzaktan olarak ders alan toplamda 419 öğrencinin aldıkları derslerle ilgili görüşlerini yansıtmaktadır. Araştırmasının sonuçları 2020 yılında üniversiteler tamamen kapalıyken ve 2021 yılında yarı kapalıyken sınavları esnasında sorulan açık uçlu sorulara verdikleri yanıtlara göre elde edilmiştir. Araştırmada, uzaktan eğitimin öğrenciler açısından olumlu yönlerinin, olumsuz yönlerinin neler olduğu, gelecekte spor akademisinde hangi dersleri uzaktan eğitim yöntemiyle almak istedikleri sorularına yanıt alınmaya çalışılmış, ayrıca uzaktan eğitimle ilgili öğrencilerin önerilerinin neler olabileceği de cevap alınan sorular arasındadır. Araştırmanın çalışma grubunu Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 2020-2021 eğitim öğretim döneminin güz yarıyılında ve 2021-2022 bahar yarıyılında uzaktan eğitim uygulamaları ile öğrenim görmekte olan 297 öğrenci ve Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan 122 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, öğrencilerin verdikleri yanıtlar kullanılarak nitel araştırma yöntemiyle olumlu, olumsuz ve nötr olmak üzere 3 ayrı başlıkta toplanmış ve sonrasında da yapılan Tema analiziyle transkripti çıkartılmıştır. Veriler bir çetele tablosu tutularak üst tema ve alt temalara ayrılmış, bu çetele tablosunun yardımıyla da frekans ve yüzdeler belirlenmiştir. Öğrenci görüşlerinden elde edilen sonuçlara göre genel olarak denilebilir ki, öğrenciler için ulaşım sorun oluştursa da okulların tamamen kapalı olduğu pandeminin en yoğun olduğu dönemde ve derslerin yarı çevrimiçi, yarı yüz yüze yapıldığı dönemde de Öğrenciler genel olarak çevrimiçi eğitimin verimli olarak kabul etmemekte, online dersler yerine yüzyüze dersleri tercih etmektedirler.

The education sector, which was caught unprepared for the COVID-19 epidemic in many countries, went to shut down completely or partially, and they preferred to implement technology-based distance education for which there was not much preparation in general. It can be said that the COVID-19 epidemic is the event that caused the biggest disruption to education in the history of the world. Approximately 1.6 billion students live in more than 190 countries, (94% of the world's student population) has affected. This rate has risen to 99% in low and low-middle-income countries. The aim of this research is to reflect the views of 419 students who took courses remotely in 2020 and 2021 due to the pandemic. The results of the research were obtained according to the answers given to the open-ended questions asked during the exams when the universities were completely closed in 2020 and semi-closed in 2021. In the research, it was tried to answer the questions; of what the positive and negative aspects of distance education are for students, which courses they want to take in the future with distance education method, and the suggestions of students about distance education. The study group of the research consists of 297 students studying at Marmara University Faculty of Sports Sciences and 122 students studying at the Haliç University School of Physical Education and Sports in the fall semester of the 2020-2021 academic year and in the spring semester of 2021-2022. The data was collected under three different headings; positive, negative, and neutral ideas by using the answers given by the students with the qualitative research method. Then the transcript was extracted with the Theme analysis. The data were divided into upper themes and sub-themes by keeping a scoreboard, and frequencies and percentages were determined with the help of this scoreboard table. According to the results obtained from the students' opinions, it can be said in general that students generally do not accept online education as efficiently as face-to-face lessons.
Opinions of students about digitalized education of the faculty of sports and vocational school of physical education and sports during the pandemic and after the pandemic
Keywords: uzaktan eğitim; çevrimiçi eğitim; spor eğitimi; dijital eğitim; COVİD-19; distance education; online education; sports education; digital education; COVID-19