İbn Battuta Seyahatnamesi'nde uluslararası ticarete konu olan mallar ve seyahatnamede geçen para birimleri - Çetin, Muhammed Esat (My University, 2018)
ÖZETİBN BATTUTA SEYAHATNAMESİ’NDE ULUSLARARASI TİCARETE KONU OLAN MALLAR VE SEYAHATNAMEDE GEÇEN PARA BİRİMLERİİktisat tarihi araştırmalarının en önemli kaynaklarından birisi de seyahatnamelerdir. Seyahatnameler içerisinde İbn Battuta’nın seyahatnamesinin önemi büyüktür. Çünkü İbn Battuta, 14.yy’da İslam coğrafyası başta olmak üzere çok geniş bir coğrafyaya seyahatler gerçekleştirmiştir. İbn Battuta eserinde dönemin siyasi, iktisadi ve sosyal yapısı hakkında çok önemli bilgiler vermiştir. İbn Battuta uluslararası seyahatlerini genel itibari ile tüccar kafileleri ile birlikte gerçekleştirmiştir. Bu durum İbn Battuta’nın dönemin ticari yapısını gözlemlemesini kolaylaştırmıştır. Bu araştırmada İbn Battuta Seyahatnamesi’nde uluslararası ticarete konu olan mallar ve seyahatnamede geçen para birimleri üzerine çalışılmıştır. Seyahatnamede, 14.yy’da uluslararası ticarete konu olan ürünlerin çeşitlilik gösterdiği ve dönem içerisinde çok farklı mal para, metalik para, kağıt para ve takas çeşidinin alışverişte kullanıldığı görülmüştür.

INTERNATIONAL TRADABLE GOODS AND CURRENCIES IN IBN BATTUTA’S TRAVEL BOOK One of the most important sources of economic history research is travel books. The travel book of Ibn Battuta in travel books is important. Because Ibn Battuta has made trips to a very wide geographical area, especially to Islamic geography. Ibn Battuta gave important information about the political, economic and social structure of the period in his work. Ibn Battuta generally has traveled with merchants his international travels. Thus, structure economical of the period had observationed to easier by the Ibn Battuta. With this work, about the international tradable goods and currencies in Ibn Battuta's travel book are explained. it seems that the too various goods' of subject of international trade's at the 14th century. Very different commodity money, metallic money, paper money and barter has used in trade of period.
Keywords: 14. yy; 14.yy; 14th century; Currency; Currency unit; Economic aspects; Ekonomik yönler; Gezi yazıları; History; Ibn Battuta; Ibn Batuta, 1304-1377; International trade; İbn Battuta; Journeys; Para birimi; Para Birimi Travel; Seyahat; Seyahatlar; Seyahatname; Tarih; Travel book; Travelers' writings; Uluslararası ticaret