Akut Miyokard Infarktüsü geçiren ve Diabetes Mellitusu olan hastaların ölüm anksiyetelerinin karşılaştırılması - Yeşil, Özgül Özcan (My University, 2010)
AKUT MİYOKARD INFARKTÜSÜ GEÇİREN VE DİABETUS MELLİTUSU OLAN HASTALARIN ÖLÜM ANKSİYETELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde yatarak tedavi gören Miyokard İnfarktüsü geçiren hastalar ile Diabetus Mellituslu hastaların ölüm anksiyetelerini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Sağlık Bakanlığına bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinde, dahiliye servisinde ve kardiyoloji servisinde tedavi gören hastalar oluşturdu. Evreni temsil edecek örneklemi, 2008 yılında hastanenin Dahiliye servisinde tedavi gören Diabetes Mellituslu 94 hasta ile, Kardiyoloji Servisinde tedavi gören Miyokard İnfarktüslü 72 hasta oluşturdu. Verilerin toplanmasında hastaların kişisel özelliklerini belirlemek için ‘Hasta Bilgi Formu’, ölüm anksiyete ve hastane anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla, Templer Ölüm Anksiyetesi, Abdel- Khalek Ölüm Anksiyetesi ve Hastane Anksiyetesi ölçekleri kullanıldı. Tüm veriler bilgisayar ortamında değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, Oneway Anova testi, ki-kare testi, ve ileri analizde Benforroni testi kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 50,55 bulunmuştur. Araştırmaya katılan MI hastalarının %30,6’sı kadın, %69,4’ü erkek, DM hastalarının %36,2’si kadın, %63,8’i erkektir. Çalışmamızda akut myokard infarktüsü geçiren hastalar ve diabetes mellitusu olan hastaların ölüm anksiyeteleri ve hastane anksiyeteleri karşılaştırıldığında, gruplar arasında anksiyete düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. AMI geçiren hastalar ve diyabet hastalarının hastane depresyon düzeyleri karşılaştırıldığında ise, gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark olduğu bulundu. Bu durumda her iki grubunda hastane depresyonu düzeylerinin yüksek olduğu, AMI geçiren hastaların hastane depresyon düzeylerinin diyabet hastalarına göre daha yüksek olduğu bulundu. Çalışmanın sonucunda risk grubunda olan Diabetes Mellituslu hastalar ile Miyokard İnfarktüsü geçiren hastaların, hastane anksiyetelerine ve depresyona yönelik, klinik şartlarında psikoloji destekli eğitim programlarının planlanması, kurum içinde çalışanlara bu konu ile ilgili gerekli eğitimin verilmesi önerisinde bulunuldu. Myokard İnfarktüsü, Diabetes Mellitus, Ölüm anksiyetesi

COMPARATION OF DEATH ANXIETY BETWEEN PATIENTS THAT HAVE DIABETUS MELLITUS AND HAD AN ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION This study designed for the assesment of death anxiety of the diabetic and myocardial infarcted patients who were treated in a Education and Research Hospital. Participants were selected from Cardiology and Internal medicine services in a Education and Research Hospital that committed to Ministry of Health. Study collections were taken between January 2008 and December 2008, 94 diabetic and 72 infarcted patients were selected. Fort he personal features we used ‘Patients Information Form’ and to determine the death and hospital anxiety levels we used ‘Templer Death Anxiety’ (TEMPLER) and ‘Abdel- Khalek Death’ (ASDA) and ‘Hospital Anxiety’ (HAD- A) scalas. All datas were transfered to computer and mean, Standard Deviation, frequency distribution, Oneway- Anova Test, Q-square Test, And ‘Benforroni Test’ for the further evaluation were used. Mean age of participants is 50,5. 30.6% of the ınfartcted patients were female and 69,4% were male, whereas 36,2% were female and 63,8% were male in the diabetic patients. 2,8% were single, 79,2% were married, 18,1% discovert in the infarcted group, and 16% were single, 60,6% married, 23,4% were discovert in the diabetic group. In our study, we examined death anxiety and hospitalisation anxiety of the ‘Patiens with Acute Myocardial Infarction’ and ‘Diabetic Patients’ and we have found that there is no diffarence between two groups, which is statistically significant. But when we compared the depression levels of these two groups, depression was seen in AMI group higher than the diabetic group differance was statistically significant. As a result of this study, diabetic and myocardial infarcted patients must be evaluated in their clinic for the anxiety stratification and psychological programs must be planed for the employee of the clinic. Key Words: Myocardial Infarctıon, Diabetes Mellitus, Death Anxiety
Keywords: Psikiyatri; Tıp