Dahili ortamlarda aydınlık seviyesinin kontrolü ile enerji tasarrufunun sağlanması - Kocabey, Süreyya (My University, 1999)
Yabanci ülkelerde çok önemli bir yer tutan aydinlatmacilik, ülkemizde yeni yeni gündeme gelmektedir. Son yillara kadar bir odanin aydinlatmasi için odanin ortasina bir lamba asilmasinin yeterli oldugu sanilmaktaydi. Oysa aydinlatmacilik; sadece etrafi görebilmeyi temin edecek bir isik kaynagi kullanmak demek degildir. Bir tesisat düzenlenirken hacmin ne amaçla ve kimler tarafindan kullanilacagi, özellikleri ve daha birçok bilgi göz önüne alinmalidir. Ayni sekilde isigin üretimi, ölçülmesi de aydinlatmaciligin konulari arasindadir. Bu çalismanin amaci günisigina bagli olarak yapay aydinlatmanin kontrolünü saglayarak elektrik enerjisi tüketimini minimize etmek. Ayni zamanda ortamda bulunan kisilerin yüksek aydinlatmadan kaynaklanan göz rahatsizliklarini da ortadan kaldirmak amaçlanmaktadir. Bu çalisma 6 bölümden olusmaktadir. Bu çalismanin birinci bölümünde; Aydinlatmanin tanimi yapilip amaçlari, çesitleri ve kaliteli bir aydinlatmanin teminindeki etken parametrelerin açiklanmasina çalisilmistir. Ikinci bölümde; aydinlatmacilik da kullanilan temel büyüklükler ele alinmis, sembollerin ve formüllerin açiklamalari yapilmis, aydinlatmanin bilesenlerinin neler oldugu anlatilmistir. Üçüncü bölümde; iyi bir aydinlatmanin temin edilebilmesi için aydinlatmada görme islevini dogrudan veya dolayli yollardan etkileyen faktörler üzerinde durulmustur. Dördüncü bölümde; aydinlatma tesislerinde kullanilmakta olan isik kaynaklarinin çesitleri ve armatür çesitleri üzerinde durulmustur. Besinci bölümde; aydinlatma kontrol ve kumanda sistemlerinin tarifi ve çalisma sekilleri anlatilmistir. Aydinlatma tesislerinde enerji tasarrufu elde edebilmek için basvurulmasi gereken enerji tasarruf yöntemleri ortaya konulmustur. Altinci bölümde ise günisigina bagli kademeli anahtarlamali bir kontrol sistemiyle elde edilen enerji tasarrufunun boyutlari ve yapilan uygulamalar anlatilmistir.

Lighting is very important in many foreign countries also, it has just began to search in our country now . Recently people who think for a lighting of room is enough to hang a lamp into it. However, lighting that isn't to seeing around providing source of light. When an installation is installing for a room you must consider who will use which aim and what for the another specials. Illumination includes product and measurement of light. This research has an aim that electrical consumption decrease to control artificial lighting depending on daylight. Also, this research has another aim to prevent that people who are being extreme luminous which cause eye illness. This research has six chapters. In fist chapter; definition and aim of lighting and different lighting discussed. In second chapter; at using lighting basic sizes, symbols and components of light has studied. In third chapter; for providing best lighting to effect factors seeing in lighting has considered. In fourth chapter; sources of light and kind of armatures has considered in using lighting installation. In fifth chapter; using at lighting economic energy methods and to control systems explained. In sixth chapter; economic energy that provides a control systems depend on daylight and experiments has explained.
Keywords: Arazi ekonomisi; Ekonomi; Enerji tasarrufu; Enerji üretimi