Uluslararası işletmelerde politik risk ve bir araştırma - Özdemir, Arda (My University, 2010)
Uluslararasılaşma, Uluslararası İşletme, Politik Risk Uluslararası işletmeler, küreselleşme çağında giderek önem kazanan aktörler haline gelmiştir. Kaynak temini, üretim ve pazarlama faaliyetlerini dünya ölçeğine yayan ve bir kısmının yıllık kazançları çoğu ülkenin milli gelirinden yüksek olan bu şirketler, dünyadaki entegrasyon sürecini hızlandırmaktadırlar. Faaliyetleri hem ana ülke ve ev sahibi ülkeleri, hem de genel olarak dünya ekonomisini etkilemektedir. Farklı alanlarda farklı ülkelerde yatırımlar yapan uluslararası işletmeler, ilgili yatırımlarından önce ve yatırım süresince karşı karşıya kaldıkları risklere karşın gerekli risk analizlerini yapmakta ve önlemlerini almaktadırlar. Bu çalışma ile uluslararasılaşma süreci, uluslararası işletmeler ile risk ve politik risk kavramları anlatılmaya çalışılmıştır. Küreselleşmenin dünyaya etkileri, Çok Uluslu Şirketler ‘in tarihi süreci, gelişimleri neticesinde risk ile politik risk kavramları incelenmiştir. Politik risk ana ülke, ev sahibi ülke ya da genel uluslararası çevreden kaynaklanabilmektedir. Çalışmada ağırlık verilen nokta, ev sahibi ülkenin hükümet ortamı, siyasi ortamı ve dış ilişkilerinden kaynaklanan politik risk faktörlerinin uluslararası işletme yatırımlarını itici özelliğidir. Bu bağlamda, Türkiye'nin yatırım belirleyici bir faktör olarak politik riskine dikkat çekilmektedir. Internationalization, International Business, Political Risk Multinational corporations have become increasingly important actors in the era of globalization. These companies that disseminate their sourcing, production and maketing operations through the globe and some of them have annual earning exceeding many countries' national income, accelarete the global integration process. Their operations affect both parent and host countries; at the same time, the world economy. As they have investments in different areas and different countries, at the same time they take precautions and make the right risk analyses during pre-investment and after investment periods. With this study I tried to explain internationalization process, Multinational Companies and risk and the concept of political risk. Effects of Globalization on the World, historical period of Multinational Companies, and as as result of this period, concepts of risk and the political risk have been examined. Political risk may be generated by the parent country, host country or general international environment. The focus of the study is the repulsiveness of politica risk factors generated by the government or political environment of the host country or its foreign relations. In this context, as an investment determinant, political risk of Turkey is emphasized.
Keywords: Politik Risk; Risk; Uluslararası İşletmeler