Tarih-i Osmani encümeni: (kuruluşu, çalışmaları, mensupları, çıkardığı mecmua, kapanışı) - Yazgan, Miktat (My University, 2003)
Osmanlı Devleti'nde siyasi ilerleme ile tarih ilmindeki ilerleme paralel gelişmemiştir. Tarihçilik genelde meraklıların yazdığı eserlerden meydana gelmiştir.II. Murat devrinde başlayan gelişme Fatih ve II. Batezid devrinde ısmarlama tarihlerle devam etmiştir. Selim-name Süleyman-name ve Anonim tarihler bu dönemden sonra geniş yer tutar. XVIII.yüzyıl başında vakanüvislik adı verilen resmi tarih yazıcılığı tesis edilmiştir. Bu kurum 1922 yılı Saltanatın ilgasına kadar devam etmiştir. II.Meşrutiyet döneminde Padişah V.Mehmet Reşat'ın isteği üzerine son vakanüvis Abdurrahman Şeref Bey başkanlığında mükemmel bir Osmanlı tarihi yazmak için 27 Kasım 1909 tarihinde Tarih-i Osmani Encümeni kurulmuştur. Encümen bizzat Padişah tarafından himaye ve destek görmüştür. Encümen 1917 yılında Osmanlı Tarihinin I.cildini neşretmiştir. İtirazlar üzerine bu işten vaz geçerek belge toplama, belge yayınlama, eski eserleri basma gibi çalışmalarla Osmanlı tarihi yazımına kaynak hazırlamaya çalışmıştır. Cumhuriyetten sonra Türk Tarih Encümeni'ne dönüştürülen heyet , arşiv vesikalarını tasnif ederek, yayınlayarak, mecmua neşrederek , ilmi bazı tetkikler yaparak ve bazı sosyal çalışmalarla hayatını 1931 yılı sonuna kadar devam ettirmiştir. Bu tarihe kadarçeşitli nizamname ve kadro değişiklikleri de yapılmıştır. Abdurrahman Şeref Bey'in vefatıyla yerine Ahmet Refik Bey, 1927 yılında da Fuad Köprülü Encümen başkanlığına getirilmiştir. Encümen, Osmanlı tarih yazıcılığı ile Cumhuriyet tarih yazıcılığı arasında bir köprü gibidir. Encümen'in bazı üyeleri Türk Tarih Kurumu üyeliğinede seçilmişlerdir. Encümen kaynak yetersizliğine ve bazı olumsuz şartlara rağmen , Türkiye'de kullanılmayan kaynakların ortaya çıkmasını ve Avrupalı yazarlara Türk kaynaklarının tanıtımını sağlayarak üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. It is a well known fact that the improwements in politkal area and in the knowlendge of history went hand in hound in the Ottoman Empire. The science of history had been constituted by the books written by reseorchers concorned with this area. The emprowement that had started in the reing of Murat III. Continued as an ordered history with the reigis of Mehmet the congueses and Bayezid II. After this period, the Selim-name, the Süleyman-name and Annonymous histories writing method called vakanüvislik in the Ottoman Turkish started to be formed with the early 18. Country. This tradition of vakanüvislik maintoired its servival until the abalition of the Ottoman Sultarate in 1922. In the period of the second constitutional Morarchy, anew institution called Tarih-i Osmani Encümeni had been founded in 27 Nowember 1909 in the reing of Mehmet Reşad 5. The chairman of this new arrociation war Abdurrahman Şeref Bey who was the last vakanüvis in the Ottoman Empire. The assaociation that war inte aim of writing a perfect Ottoman. History was supported and protected by the Sultan. The Encümen had publisted the first volume of the Ottoman History in 1917. When facing some protests , the association gave up writing Ottoman History, anymoon . Instead of writing history, it tried to provide the hisorims with a wide bibliography by collecting documents, issving that collected documents and lastly buplishing the old refearchs concorred with the Ottoman History. The association that converted to Türk Tarih Encümeni in the repualicia are maintaines its surmival until 1931 by classfying are pub lishing the archive documents , publishing several journals and making siciertific studies and social refcarhs. In addition to there activities the association made olso some changes in the staff and declared important refulations called nizamname until 1931. After the death of Abdurrahman Şeref Bey, Ahmet Refik Bey became the chairman , and then Fuad Köprülü was appointed to this presidency of the Türk Tarih Encümeni in 1927. The Encümen, the history writting arrociation is recorted as a bridge between the Ottoman History writing and the medem rebuplician history methodology. Some members of the Encümen were elected to the new association called Türk Tarih Kurumu. In spide of the insufficient sources and many negative coxditions , the Encümen had perfectly played its role by making the documents that were not used by Turkish historians known and introducing them to the european
Keywords: Cumhuriyet dönemi; Tarih; Tarih_Türkiye; Türkiye