An evalution of resistance to failure of bonded lingual retainers when flowable composites are used - Salemis, Elio (My University, 2007)
AKICI KOMPOZİTLERİN LİNGUAL GÜVENLİK TELİNİN ÇIKMASINA KARŞI DİRENCİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Mevcut projenin amacı akıcı kompozitlerin çok sarmallı tellerin disloke edici kuvvetlere karşı koymasında standart ortodontik adezivlerle benzer performans gösterip göstermediklerini araştırmaktır. Bu çalışma için sıfır hipotezi çok sarmallı tellerin disloke edici kuvvetlere karşı koymasında akıcı kompozitlerle standart ortodontik adezivler arasında fark olmadığını varsaymaktadır. Penta-One (Masel, uzunluk 10 cm, çap 0.0215 inç) tellerin yerleştirileceği 3 mm çapında ve 4 mm derinliğinde standart oyuklara sahip 60 akrilik blok hazırlanmıştır. Teller akrilik üzerinde açılan oyuklara test edilecek kompozit malzemesi kullanılarak sabitlenmiş (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow) ve konvansiyonel halojen ışık kaynağıyla polimerize edilmiştir. Bunu takiben telin iki ucu yukarıda birleştirilerek üniversal test cihazında 10 mm/ dakika hızında rest edilmiştir. Telin kompozitten ayrılmasına sebep olan maksimum kuvvet N cinsinden kaydedilmiştir. Elde edilen veriler tek yönlü Varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testleriyle değerlendirilmiştir. Test grupları için tespit edilen ortalama kırılma değerleri Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow için sırasıyla 42,2±13,0, 24,0±6,9, 26,3±9,4 ve 33,8±18,0 N’dur. İstatistikî inceleme geleneksel ortodontik adeziv olan Light Bond’un akıcı kompozitler Filtek Supreme ve FlowTain’e göre anlamlı derecede daha yüksek kırılma direnci gösterdiğini ortaya koymaktadır (P<0.01). Bununla birlikte, akıcı kompozitlerin birbirleriyle aralarında ve Light Bond ile Tetric Flow arasında anlamlı bir ark bulunamamıştır. (P>0.05) Mevcut çalışmanın sonuçları akıcı kompozitlerde Tetric Flow’un geleneksel ortodontik adezivle benzer kırılma direnci gösterdiğini ve sabit lingual retainer fabrikasyonunda kullanılabileceğini göstermektedir. retansiyon, sabit retainer, ortodontik adeziv, akıcı kompozit, kırılma dayanımı INGILIZCE TEZ KONU BASLIGI

The current project aimed to evaluate whether the flowable composites are comparable to standard orthodontic resins in retaining the multistrand wires against dislocating forces. For the purposes of this study the null hypothesis assumed that there were no statistically significant differences in the resistance values of various flowable and orthodontic composite resins. Fifteen blocks were prepared with holes 3 mm in diameter and 4 mm deep to accommodate a 10 cm length of 0.0215 inch Penta-One multistrand wire. The wire was placed at the base of the groove and embedded in one of the composite material to be tested (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow) and cured with a conventional halogen light source. The two ends of the wire were drawn up and connected so that they could be secured using the attachment arm of the tensile load cell of the universal testing machine at a crosshead speed of 10 mm per minute. The maximum force required to remove the wire from the composite was recorded in N. Analysis for statistically significant differences between groups was performed with one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey HSD tests. Mean detachment forces for the test groups were 42.2±13.0, 24.0±6.9, 26.3±9.4 and 33.8±18.0 N for Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow respectively. The results demonstrated that Light Bond yielded statistically significantly higher detachment values compared to the flowable composites Filtek Supreme and FlowTain (P<0.01), however, there were no statistically significant differences among the flowable composites, and between Light Bond and Tetric Flow (P>0.05) The results of this study suggest that the use of flowable composite Tetric Flow can be advocated to fabricate bonded lingual retainers.
Keywords: Ağız ve Diş Hastalıkları; Kompozitler; Ortodonti