Erzincan tulum peynirlerinden izole edilen fungal türler - Erkol, Gülçin; Çolakoğlu, Günay Tülay (My University, 2018)
Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında yapılmıştır. Erzincan ilinde ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde çeşitli üretim ve satım yerleri ile evlerden toplanan tulum peyniri örneklerinde gelişen mikrofungusların belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerin bulunduğu bidonların üst kısımları steril misina ile kesilerek çıkartılmış ve hava ile temas etmeyen yüzeylerinden steril spatüller aracılığı ile alınarak steril tek kullanımlık örnek kaplarına koyulmuştur. Soğuk taşıma çantaları ile çalışılacak laboratuvar ortama getirilerek makroskopik ve mikroskopik incelemeler yapılmıştır. Peynirlerden 200 fungal izolat tespit edilmiş ve bunlardan 5 cinse (Aspergillus, Fusarium, Geotrichum, Penicillium ve Cladosporium) ait 14 tür (Aspergillus flavus, A. niger, A. parasiticus, A. versicolor, Fusarium oxysporum, Geotrichum candidum, Penicillium chrysogenum, P. echinulatum, P. griseofulvum, P. palitans, P. roqueforti, P. solitum, P. verrucosum ve Cladosporium herbarum) izole edilip tanımlanmıştır.
Keywords: Erzincan, Tulum peynirleri, fungus, Türkiye; Erzincan, Tulum cheeses, fungus, Turkey