Yün üzerine akrilatların graft kopolimerizasyonu - Akçay, Emin (My University, 2002)
Bu çalışmada, seryum (IV) amonyum nitrat ve mangan (III) asetat-pirofosfat başlatıcı sistemleri kullanılarak, 2 farklı tür yün (Trakya ve Orta Anadolu yünü) üzerine metil metakrilatın graft kopolimerizasyonu incelenmiştir. Deneyler, farklı reaksiyon sıcaklıklarında (40oC, 50oC, 60oC) değişik yün miktarları, farklı monomer konsantrasyonları kullanılarak, asitli ve asitsiz ortamlarda, normal koşullarda ve azot atmosferinde yapılmıştır. Metil metakrilatın yün üzerine graft kopolimerizasyonu ilk olarak, seryum(IV) amonyum nitrat başlatıcı sistemi kullanılarak 40oC sıcaklıkta, normal koşullarda asitli ve asitsiz ortamda yapıldı. Deneylerin sonucunda istenilen sonuçlar elde edilemediği için, deneyler azot atmosferinde aynı şartlarda tekrar edilmiştir. Ce(IV) amonyum nitrat tuzu için, graft yüzdesinin monomer konsantrasyonun artmasıyla azaldığı görülmüştür. 50oC sıcaklıkta, aynı koşullarda yapılan deneylerde ise graftlama verimi daha düşük çıkmasına rağmen sonuçlar benzerlik göstermektedir. Metil metakrilatın yün üzerine graft koplimerizasyonu, Mangan (III) asetat- pirofosfat başlatıcı sistemi kullanılarak kullanılarak 40oC ve 60oC sıcaklıklarda,farklı monomer konsantrasyonlarında çalışılmıştır. 2 farklı tür yün (Trakya ve Orta Anadolu yünü) ile N2 atmosferinde, asitli ve asitsiz ortamlarda yapılan denemelerin sonucunda graft yüzdesi istenilen ölçüde çıkmamıştır. Elde edilen graftlanmış ürünlerin hidrojel özelliği gösterebileceği dikkate alınarak, su tutma özellikleri incelenmiştir. Su tutma kapasitesi deneyleri, destile su ve % 1 lik NaOH çözeltileri içinde gerçekleştirilmiştir.Monomer konsantrasyonunun artmasıyla örneklerin su tutma kapasitelerinin azaldığı bulunmuştur. Temmuz, 2002Emin Akçay In this research, using ceric ammonium nitrate and mangane acetate- pyrophosphate initiator systems, graft copolymerization of methyl methacrylate onto two different wools (Thracian and M.Anatolian) were investigated. Experiments were carried out in different acidic and non-acidic medium, with using various amount of wool and different monomer concentrations under nitrogen atmosphere and air atmosphere at three different reaction temperatures.(40oC, 50oC, 60oC) Firstly, graft copolymerization of methyl methacrylate onto wool with using Ce(IV) ammonium nitrate system as initiator were investigeted at 40oC under normal conditions in different acidic and non-acidic medium but we were not able to obtain desirable result, so that experiments were repeated in nitrogen atmosphere and acidic medium for Ce(IV) salt. It was observed that grafting percentage were decreased with increasing of monomer concentration at 50 oC temperatures. Graft copolymerization of methyl methacrylate onto two different types of wool (Thracian and M.Anatolian) were studied with using Mn(III) acetate-pyrophosphate initiator system and wide range of monomer concentration (0.25 M-1.25 M) under nitrogen atmosphere at 40oC and 60oC in the acidic and non-acidic media. The results were indicated that percentage of grafting was not able to obtain desirable results. The water retention properties of grafted products were investigated. The water retention capacity experiments were carried out in distilled water and %1 NaOH solution. It was found that water retention capacity of samples decreased with increasing of monomer concentrations. Temmuz, 2002Emin Akçay
Keywords: Fiziksel kimya; Kimya