İş sağlığı ve güvenliği kapsamında farklılık yönetimi ve güvenlik kültürü incelemesi - Hasekioğlu, Gamze (My University, 2024)
Bu çalışmada örgüt içindeki farklılıkların yönetimi konusuna iş sağlığı ve güvenliği (İSG) penceresinden bakılarak, çalışan farklılıklarının örgüt içindeki yönetimi ve bu yönetimin güvenlik kültürü ile ilişkisi, dolayısıyla İSG ile ilgisi araştırılmaktadır. Çalışmada, farklılık yönetimi İSG temelinde incelenerek, örgütlerin başarılı bir güvenlik kültürü kurulumu için farklılık yönetimine eğilmelerinin etkisi de araştırılmaktadır. Çalışma, üç temel bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde İSG’ye dair genel hususlardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde farklılık yönetimine mde ise oluşturulan anket çalışmasından elde edilen verilerin yorumlanmasından bahsedilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden Genel Tarama Modeli kullanılmıştır. Örneklem seçiminde Uygun Örnekleme Yöntemi seçilmiştir. Çalışmanın örneklemi 109 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, bir anket formu yardımıyla internet üzerinden toplanmış ve SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda farklılık yönetiminin iyi uygulanmadığı ve farklılık yönetiminin iyi uygulandığı şirketlerde güvenlik kültürü konusunda anlamlı bir fark bulunduğu görülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre Farklılık Yönetiminin başarıyla uygulandığı şirketlerde Güvenlik Kültürü algısı yüksek çıkarken, Farklılık Yönetiminin iyi uygulanmadığı şirketlerde Güvenlik Kültürü algısının düşük olduğu görülmektedir. Buna göre, farklılık yönetiminin iyi uygulandığı şirketlerde güvensiz hareketlerin azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın İSG odaklı olması sebebiyle, farklılık yönetimi konusuna farklı bir boyut katacağı ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırma sırasında oluşturulan anket çalışmasıyla elde edilen sayısal verilerin, gelecek çalışmalara kaynak olabileceği ve çalışmanın geliştirilebileceği değerlendirilmektedir.

In this study, the management of diversity within organizations is examined from the perspective of occupational health and safety (OHS), and the management of employee diversity within organizations and its relationship with safety culture, and thus its relationship with OHS is investigated. By examining diversity management on the basis of OHS, the study also investigates the impact of organizations' focus on diversity management for the establishment of a successful safety culture. The study consists of three main parts. In the first part, general issues related to OHS are mentioned. In the second, diversity management is mentioned with general information, and in the third, the interpretation of the data obtained from the survey study is mentioned. In this study, the General Survey Model, one of the quantitative research methods, was used. Convenient Sampling Method was chosen for sample selection. The sample of the study consists of 109 people. The data were collected over the internet with the help of a questionnaire form and analyzed with the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program. As a result of the research, it is seen that there is a significant difference in safety culture in companies where diversity management is not implemented well and in companies where diversity management is implemented well. According to the results of the research, while the perception of Safety Culture is high in companies where Diversity Management is successfully implemented, the perception of Safety Culture is low in companies where Diversity Management is not implemented well. Accordingly, it has been revealed that unsafe acts are reduced in companies where diversity management is well implemented. Since this study is focused on OHS, it is thought that it will add a different dimension to the issue of diversity management and contribute to the literature. In addition, it is evaluated that the numerical data obtained through the questionnaire study created during the research can be a source for future studies and the study can be improved.
Diversity management and safety culture review in the scope of occupational health and safety
Keywords: Farklılık Yönetimi; Güvenlik Kültürü; İSG Diversity Management; İş güvenliği; İşçi sağlığı; Job security; OHS; Safety Culture; Turkey; Türkiye; Worker health