Gebelik ile ilişkili osteoporoz: Beş yıl takipli bir olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Gebelik ile ilişkili osteoporoz (GİO) kadınları gebeliğin son üç ayında veya doğumdan sonra etkileyebilen nadir görülen bir klinik durumdur. GİOnun prevelansı, nedeni, risk faktörleri, prognozu ile ilgili çok az şey bilinmektedir. Bir veya daha fazla vertebral kırığa, şiddetli, uzun süren sırt ağrısına ve boyda kısalmaya neden olabilir. Bu olgu sunumunda doğumdan bir ay sonra başlayan ciddi sırt ağrısı olan, multipl vertebral kırıklı 32 yaşındaki GİO tanılı hasta bildirilmektedir. Özgeçmişinde gecikmiş menarş, diyetle düşük kalsiyum alımı mevcuttu. Radyolojik incelemelerde 8. torakal vertebrada kompresyon fraktürü, 11. ve 12. torakal vertebralarda ve lomber omurgada kamalaşma görüldü. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümünde total lomber bölge T-skoru ve Z-skoru -2,8, femur boynu T-skoru ve Z-skoru sırasıyla -1,2 ve -1,1 idi. Haff alkalen fosfataz yüksekliği ve 25-hidroksi vitamin D düşüklüğü dışında laboratuvar incelemelerinde anormallik saptanmadı. Doğumdan üç ay sonra ağrıyı azaltmak amacıyla T8 kifoplasti uygulandı. Beş yıl takip boyunca tedavide vitamin D3, kalsiyum, kalsitonin, bisfosfonat, GABA anologları, analjezikler, fzik tedavi ajanları, kuru iğneleme kullanıldı. Tüm tedavi yöntemleri ile hastanın sırt ağrısı anlamlı derecede geriledi. On puanlık görsel analog skalaya (GAS) göre ağrı skoru 10dan 3e düştü, ancak 5 yıl takip boyunca kifoplasti çevresindeki lokalize ağrı haff derecede (GAS skoru 3) de olsa devam etti. Takip süresi boyunca yeni kırık saptanmadı ve omurga KMYsinde belirgin düzelme gözlendi. Hastanın günlük yaşam aktivitelerine katılımı arttı. Gebeliğin son üç ayında veya erken postpartum dönemde sırt ağrısı gelişen hastada ayırıcı tanıda GİO düşünülmeli ve hastanın iyilik hali için uzun dönem destek planlanmalıdır.

Pregnancy associated osteoporosis (PAO) is a rare clinical condition that may affect women during third trimester of pregnancy or after delivery. Little is known about the prevalence, cause, risk factors and prognosis of PAO. It can cause severe, prolonged back pain with one or more vertebral fractures and height loss. Herein we report a case of PAO in a 32 year-old female who presented with severe back pain with multiple vertebral fractures started 1 month after delivery. There were delayed menarche and low dietary calcium intake in history. The radiological examinations have shown compression fracture of 8 th thoracic vertebra and wedging of 11 th and 12 th thoracic vertebras and whole lumbar spine. In the bone mineral density (BMD) testing, total lumbar spine T-score and Z-score were -2,8 and femoral neck T-score and Z-score were -1,2 and -1,1 respectively. There were no abnormalities in laboratory fndings except mild alkaline phosphatase elevation and low 25-hydroxy vitamin D level. Three months after delivery for pain reduction T8 kyphoplasty was applied. Along 5-year follow up vitamin D3, calcium, calcitonin, bisphosphonate, GABA anologs, analgesics, physical agents, dry needling were used for treatment. Back pain improved with all kinds of treatments signifcantly (On the 10-point visual analog scale (VAS) pain scores decreased from 10 to 3). The patient had continued pain in the operated area with decreased intensity (VAS score of 3) along 5-year follow up. There were no new fractures and marked recovery of spine BMD was observed during the same period. Activities of daily living improved permenantly. When back pain occurs in a patient at last trimester of pregnancy or early postpartum period, PAO should be considered in differential diagnosis and long term support should be planned for patient s well being.
Pregnancy associated osteoporosis: A case report with 5-year follow-up
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel