Bankaların sermaye yeterliliği açısından BASEL III kriterinin gerekliliği ve Türk bankacılık sistemine etkileri - Gasimova, Gulrukh (My University, 2015)
Bu tezin amacı BASEL III, yeni sermaye gereksinimlerinin Türkiye bankalarının - kredi faiz oranları, kredi hacmi, karlılık, risk alma ve banka değeri üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Araştırmada Türkiye’de acık piyasa işlemleri gören 13 bankanın 2005 1.çeyrek – 2015 1.çeyrek arasındaki verilerini kullanarak Eşanlı Denklemler modelini kullanıldı. Sonuç olarak aşağıdakiler söylenile bilir: (1) Türkiye bankalarının Toplam Sermaye Oranındaki yüzde birlik bir artış kredi faiz oranlarında efektif olarak 24 baz puanlık bir artışla sonuçlanacaktır. (2) Kredi faiz oranındaki artış kendi sırasında kredi hacminde mütevazı bir düşüşle sonuçlanacaktır, yani Toplam sermaye oranlarındaki bir puanlı bir artış kredi hacminin mevcut düzeyinden 1.15 puanlık bir düşüşle sonuçlanması beklenilmektedir. (3) Sermaye – risk – karlılık ilişkisi sonuçlarına daha yakından bakıldığında, Türkiye bankalarının sıkı sermaye gereksinimleri tatmin etmek için nasıl bir yol çizeceklerini belirleye bilinir. Çalışmada yüksek sermaye oranlarının risk - karlılık dengesinin basit ilkesi olan düşük karlılık ve düşük portföy riskine yol açacağını bulundu. Toplam Sermaye Oranındaki 1 puanlık artış Türkiye bankaları için, ROAA ile ölçülen, karlılıkta 3 baz puanlık artışla sonuçlanmaktadır. (4) Yukarıda belirtilen etkiler özsermaye sahipleri için olumsuz sinyaller olarak tespit edildi için banka piyasa değerinde olumsuz olarak yansıması beklenilmektedir. BASEL III, sermaye gereksinimleri, kredi faiz oranları, karlılık, risk, piyasa değeri.

The aim of this thesis is to take a closer look on how the stricter capital requirements defined in Basel III framework will influence Turkish banks from a complex point of view - lending rates and volumes of provided loans, profitability, risk taking and market value of banks. Our analysis employing simultaneous equations and panel data models on ex post data on 13 banks operating in the Turkey in period 2005Q1-2015Q1 reports following results: (1) Those banks that will be forced to effectively increase their common equity ratio (CE/ RWA) will reflect a one percentage point increase in this ratio into higher lending rates by 24 basis points. (2) This should, in turn, lead to a modest impact on the volume of provided loans, i.e. as a result of one percent increase of Total Equity/ RWA, the loan volumes are expected to be lowered by 1.15% from the current volume. (3) Our study further reports that higher capital requirements will cause an increase in banks’ profitability accompanied by a drop in risk taking. Banks increasing their Total Equity/ RWA by one percentage point are expected to experience an increase in their profitability (measured by ROAA) by 3 base points. (4) The above mentioned effects were identified as rather negative signals for equity owners, which should be reflected into a drop of market value of given banks. Capital Requirements, Basel III, Lending rates, Profitability, Risk, Value
Keywords: BASEL III; Karlılık; Kredi Faiz Oranları; Piyasa Değeri; Risk; Sermaye Gereksinimleri