Türkiye ve Norveç devlet okullarında din öğretimi - Gelici, Zehra (My University, 2016)
TÜRKİYE ve NORVEÇ DEVLET OKULLARINDA DİN ÖĞRETİMİ Bu araştırmada, Avrupa Birliği’ne üye olmayan Norveç ve Türkiye’deki devlet okullarında okutulan zorunlu din dersleri incelenmiş, aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ele alınarak karşılaştırmalarda bulunulmuştur. Araştırmada her iki ülkedeki eğitimin ulusal ve uluslararası yönlerine, karşılaştırmalı eğitim alanındaki araştırmalara, karşılaştırmalı eğitim ile ilgili yöntemlere dair kısa bilgiler verilmiştir. Ayrıca, Norveç ve Türkiye’deki öğretmen yetiştirme sistemlerinin yanı sıra genel eğitim sistemlerine ve din dersi öğretmeni yetiştirme sistemlerine de yer verilmiştir. Bu çalışmada, karşılaştırmalı eğitim çalışmalarında sıklıkla kullanılan ortaya koyma, tanımlama ve analiz etme gibi teknikler kullanılmış olmakla birlikte kısmen dikey, ağırlıklı olarak da yatay yaklaşım kullanılarak incelemeler yapılmıştır. Yazışmalarla ilgili alan yazım kaynakları, görüşme ve internet aracılığı ile elde edilmiş olan kaynaklar bir araya getirilmiş, incelenen bu iki ülkenin eğitim sistemlerindeki benzerlik ve farklılıkların ortaya konulmasına çalışılmış, saptanan bu benzerlik ve farklılıklar tablolaştırılarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Norveç ve Türkiye’deki devlet okullarında din dersleri karşılaştırılırken, bu ülkelerin genel eğitim sistemleri, din derslerinin tarihi arka planı, bu dersin okullarda diğer dersler arasındaki yeri ve uygulanış şekli, dersin amaçları ve hedefleri, ders üzerinde yapılan siyasi ve akademik tartışmalara yer verilmiştir. Yine araştırmada konuyla ilgili olarak din dersi öğretmenlerinin her iki ülkede de öğrenim gördükleri Üniversite bölümleri, bu bölümlere kabul koşulları, alınan derslerin içerikleri, öğretim süreçleri, öğretmenlik uygulamaları ile değerlendirme sistemleri konusundaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konması amaçlanmış ve bu konuda elde edilen bilgiler de tablolaştırılarak karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda yorum ve öneriler yapılmış, Avrupa Birliği’ne üyelik süreci içinde bulunan Türkiye’nin resmî eğitim sistemi içinde zorunlu olarak okutulmaya devam eden din derslerinin içeriğinin diğer dinleri de kapsayacak şekilde zenginleştirilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur. Karşılaştırmalı Eğitim, Karşılaştırmalı Araştırma, Türkiye ve Norveç Genel Eğitim Sistemleri, Zorunlu Din Eğitimi Din Eğitimi Öğretmenlerinin Eğitimi

RELIGIOUS TEACHING AT PUBLIC SCHOOLS IN TURKEY AND NORWAY In this study, compulsory religious teaching at public schools in Turkey and Norway were investigated and compared with aspects of Turkey and Norway’s similarity and difeirince. The study focused on national and international aspects of education in each of two countries, the studies and the methods in the field of comperative education. Furthermore the study also dealt with general education system, teacher training programmes for various stages in Turkey and Norway under investigation and their systems of religious education teacher training programmes. In this study, in addition to the descriptive, definition and demonstrative technique, in some parts, the historical analyses and in most parts juxtaposition comparison method is used. The data collected by means of correspondance, literature review, and website of related countries and universities were brought together and analysed. As a result of the comparison, the similarities and differences were presented in tables When comparing the religious teaching at public schools in Norway and Turkey, the similarities and differences in the general education systems of these countries, historical backround of religious teaching, political and academic debates about religious teaching, subject’s goals, teaching methods were also investigated. Besides section of university in this countries that religious education teachers study and their admisson requirement, process of teaching, curriculum, teaching practice and evaluation were investigated. The data gathered were presented in tables. Based on the data, some comments and suggestions were put forward. Turkey that European Union accession process is containedthe formal education system in Turkey continued to be taught as a compulsory religious courses have also been some suggestions as to include enrichment in other religions of the content. Comperative Education, Comperative Investigation, General Education Systems in Turkey and Norway, Compulsory Religious Education, Religious Education Teacher’s Training
Keywords: Din; Eğitim ve öğretim; Norveç; Türkiye