Yenidoğanda sistemik kandida infeksiyonları - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YYBÜ) sistemik kandida infeksiyonları özellikle düşük doğum ağırlıklı bebeklerde nozokomial infeksiyonlar arasında önemli yer tutmaktadır. Endotrakeal entübasyon, santral kateter uygulamaları, parenteral nutrisyon, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı gibi faktörler sistemik kandida infeksiyonlarının gelişmesine yol açmaktadır. Bu çalışmada kliniğimiz YYBÜ'de Ocak 2003-Ocak 2005 tarihleri arasında izlenen 25 sistemik kandida infeksiyonlu vaka klinik özellikler risk faktörleri ve uygulanan tedavi yönünden retrospektif olarak değerlendirilmiştir.

Systemic fungal infections are an increasing cause of nosocomial infections in neonatal intensive care units especially among low birth weight infants. Endotracheal intubation, presence of a central line, parenteral nutrition, prior antibiotic exposure are common risk factors. In this report we analyzed 25 patient with systemic fungal infection between January 2003-January 2005; with clinical picture, risk factors and therapy used.
Systemic candida infections in newborn
Keywords: Yoğun Bakım, Tıp