Kurumsal sürdürülebilirlik açısından entegre raporlamanın incelenmesi - Altay, Didem (My University, 2019)
Dünya’da her geçen gün artan nüfus ile birlikte kentsel bölgelere yönelim olmuş ve buna istinaden kentlerde nüfus ciddi oranda artmıştır. Bu olay ne kadar ekonomik açıdan iyiye gidişin göstergesi gibi görünse de bu gelişimin çevresel ve sosyal açıdan olumsuzlukları görmezden gelinemez. Nüfus yoğunluğunun her geçen gün artması ile birlikte doğal kaynaklar ve yenilenemeyen enerji kaynakları azalmaya başlamıştır. Bu kapsamda duyarlı işletmeler üretim faaliyetleri doğrultusunda çevresel zararları minimum seviyeye indirmek amacıyla kurumsal sürdürülebilirliği işletme stratejilerine dâhil etme gereği duymuşlardır. Bu bağlamda günümüzde yatırımcılar yatırım kararı verirken şirketleri sadece finansal varlıkları ile değerlendirmemektedir. İşletmenin sosyal sorumluluk ve çevre bilinci anlamında ne kadar geliştiğini göz önünde bulundurarak bu kapsamda yatırım kararı vermektedir. Entegre raporlama burada devreye girerek finansal ve finans dışı verileri birbiri ile ilişkilendirerek sunan rapor olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla çalışmada entegre raporlama ile ilgili dünya ve Türkiye’de kurumlar ve işletmeler ne kadar yol kat etmiş, gelişimleri ne yönde ilerlemiştir detaylı olarak incelenmiştir. Hem Türkiye’den hem de dünyadan entegre raporlamayı kullanan başlıca işletme ve kurumlardan örnekler alınarak entegre raporlarının gelişim süreci ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu kapsamda incelenen araştırma ve bulgulardan yola çıkarak Dünya’da entegre raporlamanın ileri bir seviyede olduğu görülürken; Türkiye’de ise henüz gelişim aşamasında olduğu söylenebilir.

With the increasing population in the world since then, there has been a tendency towards city centers and the population has risen considerably. Although this event seems to be an indicator of the improvement in economic planning, social adversities cannot be ignored at the end of this development. With the increasing population density, natural resources and nonrenewable energy sources started to decrease. Sensitivity in this scope is the remote corporate corporate communication board, minimizing the damages that make the production process possible. Nowadays, while these investors are making investment decisions, they are not merely evaluating their financial assets. It invests in this scope by considering how much the company has developed in terms of social responsibility and environmental awareness. Integrated reporting is found here by entering into financial and non-financial locations connected with each other as the presenting report. In remote places, turkey institutions in the world and dealing with the modern facilities reporting and how folding path, how far development has progressed. both from Turkey to use integrated reporting from around the world. Turkey examples from iii both of the major businesses and organizations that use integrated reporting from around the world were informed about the development process of taking an integrated report. Based on the research and findings examined in this context, it is seen that integrated reporting is at an advanced level in the world; In Turkey, yet it said to be in development.
Keywords: Business; Corporate Sustainability; Entegre Raporlama; Integrated Reporting; İşletme; Kurumsal Sürdürülebilirlik; Sustainability; Sürdürebilirlik