Sicilya cevapları çerçevesinde İbn Sebin’in felsefesi - Durdu, Rahman (My University, 2006)
SİCİLYA CEVAPLARI ÇERÇEVESİNDE İBN SEBİN’İN FELSEFESİ Bu çalışma Endülüslü ünlü sûfî filozof İbn Seb‘în’in (1217–1270), Sicilya Kral’ı II. Frederick’in (1194–1250) felsefi sorularına cevap olarak yazılmış ve Sicilya Cevapları adıyla meşhur olmuş eseri çerçevesindeki felsefi görüşlerini içermektedir. Kral II. Frederick’in âlemin kıdemi, metafiziğin gayesi ve zorunlu önermeleri, kategorilerin ne olduğu ve ilimlerdeki kullanışı ve nefsin ölümsüzlüğü konusunda öncelikle Aristo’nun görüşlerini ve bu konulardaki ihtilafların nedenlerini öğrenme arzusunu dile getiren sorular, eserin konusunu belirlemiştir. Buna göre eser dört ana konu etrafında kaleme alınmıştır. Bunlar, âlemin kıdemi problemi, metafizik ilmi, kategoriler ve nefsin ölümsüzlüğü problemidir. Tüm bu konular tezimizin ikinci bölümünde başlıklar halinde ele alınmış, düşünürümüzün Aristo’nun bu konulardaki görüşlerini aktarırken kullandığı kaynaklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu noktada aktarılan Aristo anlayışının Meşşâî geleneğindeki Aristo anlayışıyla uyuştuğu ve özellikle Fârâbî’nin Aristo Felsefesi adlı eserinden istifade edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca bu konularda düşünürümüzün kendi varlık anlayışına dayanan özgün görüşleri de ele alınmıştır. Tezin giriş bölümünde bu dönemdeki tercüme hareketleri ve tercüme merkezleri kısaca özetlenmeye çalışılmış, bunun yanında iki medeniyetin yakınlaşmasında farklı bir konumu olan II. Frederick’in hayatı ve felsefî ve dinî yazışmalarını hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ise felsefe tarihi kitaplarında hakkında yeterli bilgi bulunmayan İbn Seb‘în’in hayatı ve eserleri hakkında daha çok klasik kaynaklara başvurarak detaylı bilgi verilmiştir. IBN SABIN’S PHILOSOPHY IN ACCORDANCE WITH SICILIAN QUESTIONS This study contains Andalusian sufi philosopher Ibn Sabin’s philosophical thought in the frame of his wellknown book Sicily Answers written to answer questions asked by Sicilian King Frederick II. This dissertation has introduction and two chapters In the introduction some information on translation activities and translation centres have been given. Kıng Frederick’s life and philosophical and religious correspondances have been stated. In the First Chapter Ibn Sabin’s life and Works have been examined in the light of classical sources. The Second Chapter is based on four philosophical topics; the precedence of the Universe, Metaphysics, Categories and the immortality of Soul.
Keywords: Felsefe; Felsefe_Din; İbn Sebin_Biyografi; Metafizik