STK'ların kadın girişimcilere eğitim ve mentorlük destekleri : istanbul’daki kadın girişimciler üzerine bir vaka analizi - Yıldırım, Tuğçe (My University, 2024)
Bu çalışma, sivil toplum kuruluşlarının (STK'ların) kadın girişimcilere sağladığı eğitim ve mentorluk desteklerinin kadınların iş hayatındaki başarılarına olan etkilerini ve bu desteklerin toplumsal cinsiyet normlarını nasıl şekillendirdiğini veya bu normlara nasıl meydan okuduğunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Kadın girişimciliği, ekonomik kalkınmanın ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında kritik bir role sahiptir. STK'lar tarafından sağlanan eğitim ve mentorluk destekleri ile kadın girişimcilerin profesyonel iş hayatlarındaki başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğudur. Araştırma, nitel bir yaklaşımla İstanbul'da faaliyet gösteren, Habitat Derneği’nden destek alan12 kadın girişimci üzerine odaklanarak durum çalışması deseni kullanılmış ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. STK'lar, kadın girişimcilere yönelik çeşitli eğitim ve mentorluk programları düzenleyerek onların iş hayatındaki başarılarını artırmayı hedeflemektedir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde konuya ilişkin literatür taraması yapılmış ve kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. İkinci bölümde araştırmada kullanılan yöntemler detaylı olarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde elde edilen bulgular sunulmuş ve analiz edilmiştir. Son olarak dördüncü bölümde araştırmanın sonuçları değerlendirilmiştir. Bu bölümde ayrıca uygulamaya yönelik öneriler ve gelecekteki araştırmalar için tavsiyeler yer almaktadır.

This study aims to analyze the impact of the education and mentorship support provided by non-governmental organizations (NGOs) on the success of women in the business world and how these supports shape or challenge gender norms. Women entrepreneurship plays a critical role in achieving economic development and gender equality. It is posited that there is a significant relationship between the education and mentorship support provided by NGOs and the professional success of women entrepreneurs. The research adopts a qualitative approach, focusing on 12 women entrepreneurs operating in Istanbul who have received support from the Habitat Association, employing a case study design and conducting semi-structured in-depth interviews. NGOs aim to enhance the success of women in the business world by organizing various education and mentorship programs for women entrepreneurs. This study is composed of three parts: the first part conducts a literature review and establishes the theoretical framework. The second part details the methods used in the research. The third part presents and analyzes the findings. Finally, the fourth part evaluates the results of the research. This section also includes practical recommendations and suggestions for future research.
Training and mentoring supports of NGOs for women entrepreneurs : A case study on women entrepreneurs in Istanbul
Keywords: education and mentorship support; eğitim ve mentörlük desteği; gender norms; kadın girişimciliği; Kadınlar, Mesleklerde; Non-governmental organizations; sivil toplum kuruluşları women entrepreneurship; Sivil toplum örgütleri; toplumsal cinsiyet; Women in the professions