Ortaöğretim okulları 9. sınıf müzik programında öğretilen şarkı dağarının kullanılmasında karşılaşılan sorunlar ve şarkı dağarı denemesi - Tamer, Zeynep (My University, 2004)
ORTAÖĞRETİM OKULLARI 9. SINIF MÜZİK PROGRAMINDA ÖĞRETİLEN ŞARKI DAĞARININ KULLANILMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ŞARKI DAĞARI DENEMESİ Bu araştırma, ortaöğretim okulları 9. sınıf müzik programında öğretilen şarkı dağarının kullanılmasında karşılaşılan sorunların tespiti ve yeni şarkı dağarı deneme çalışmaları yapma amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini ortaöğretim 9. sınıfda müzik dersi gören öğrenciler oluşturmuştur. Örneklem grubunu ise Ümraniye Nevzat Ayaz Lisesi'ndeki 9-A, 9-B, 9-C, 9-D, 9-E, 9-F, 9-G sınıflarındaki 149 kız, 183 erkek toplam 332 öğrenci oluşturmuştur. 9. sınıf öğrencilerinin bulunduğu yaş dönemi ses değişiminin en yoğum yaşandığı dönemdir. Bu görüşle mutasyon dönemi için yeni şarkı dağarı seçilmiş, 2003-2004 eğitim öğretim yılında, Eylül ile Mayıs ayları arası öğrencilere öğretilmiş ve anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler istatistik işlemlere tabi tutulmuştur. Birinci anket 2002-2003 eğitim öğretim yılında 9. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. İkinci anket 2003-2004 eğitim öğretim yılındaki 9. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. İlk yapılan anketin sonucuna göre 9. sınıf müzik arkı dağarının kullanılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Elde edilen bulgulara göre ses - nefes egzersizleri yaptırılsa bile öğrenciler müzik dersinde şarkıları söylerken gırtlak yapılarından dolayı problem yaşamaktadırlar. Öğrenciler yaşadıkları ses değişimi nedeniyle şarkı söylemekte zorlanmakta, ince sesleri söyleyememekte, boğaz acısı, yanma, ses kısıklığı gibi sorunlar yaşamaktadır. Şarkıların ritmlerini yaparken zorlanan, söylediği şarkıları yaşına uygun bulmayan aynı yaş grubu öğrencilerin ikinci uygulamada müzik beğenileri gelişme göstermiştir. Yeni seçilen ve öğretilen şarkılar söylemede rahatlık sağlamış ve öğrencilerin şarkılar konusundaki fikirleri değişmiştir. Sesle ilgili yaşanan sorunlar 14-17 yaş arasındaki 9. sınıf öğrencisinin içinde bulunduğu ergenlik dönemi ve buna bağlı ses değişimiyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle erkek öğrencilerde görülen ses kısıklığı, ses kullanım alanının azalması kız öğrencilerde daha az görülmektedir. Bir önceki dönemde, programdaki şarkıları öğretme ile, bu dönemdeki denenen literatürdeki şarkılar arasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ses değişimi aynı kalmış seslerini nasıl kullanabileceklerini ikinci grubun daha iyi öğrendiği ortaya çıkmıştır. Name and Surname : Zeynep Tamer Field : Fine Arts Education Programme: Music Teacher Supervisor: Assistant to the Lecturer Tülin Malkoç Degree Awardad and Date : Master - June 2004 Repertoire, Music Programmes, Secondary School 9th Class

PROBLEMS MET DURING THE USE OF THE REPERTOIRE TAUGHT IN THE 9TH CLASS MUSIC PROGRAMME AND REPERTOIRE TRIALS This study aims todetermine the problems met during the use of the repertoire taught in the 9th class music programme and repertoire trials. The centre of the study is formed by the students, who are taking music class in the 9th class. The sample group is 332 students, consisted of 149 girls and 183 boys, from the classes 9-A, 9-B, 9-C, 9-D, 9-E, 9-F, 9-G of Nevzat Ayaz Lycee in Ümraniye. The age, 9th class students are, is the period when changes are intensively met in the voices. A new repertoire was formed for this mutation period for this reason. This new repertoire was taught to the students, between the months September and May in the education year 2003-2004 and an inquiry was held among the students. The data obtained as a result of this inquiry were statistically valued. The first inquiry has been applied to the 9th class students in the education year 2002-2003. The second was applied to the 9th class students in the education year 2003-2004. According to the results of the first inquiry, it was concluded that some problems met during the use of the repertoire of the 9th class music programme. According to the conclusions, the students meet problems because of the formation of their throats, while singing, even if they practice how to use their voices and breaths. The students have difficulties in singing because of the mutation in their voices, they can not sing the high notes, they have sore throat, pain and hoarseness . The students, who have had hard times catching the rhythm of the songs and who have found the songs not matching their ages, have seemed to improve their enjoyments in the second application. The new repertoire that has been chosen and the songs which have been taught have brought easiness to singing and so their opinions have changed. The problems related to the voices of 9th class students, who are aged between 14-17, appear because they are in their adolescence period and their voices begin to change because of this. Hoarseness, which is seen among the male students mostly, is less met among the female students. Variations, between the two periods on teaching the songs in the programme, have appeared. A different literature has been tried in the second period. The mutation in their voices have remained the same, but it has been determined that the students in the second group has learned how to use their voices.
Keywords: Müzik