The moderating effect of techno-stress on critical success factors and end-user ERP (enterprise resource planning) satisfaction relationship - Yıldız, Bilge (My University, 2022)
KRİTİK BAŞARI FAKTÖRLERİ VE SON KULLANICI ERP (KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI) MEMNUNİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE TEKNOSTRESİN DÜZENLEYİCİ ETKİSİ Kurumsal Kaynak Planlaması Sistemlerinin (ERP) verimli kullanımını işletme kaynaklarının verimli kullanılması ve şirketlerin daha iyi rekabet edebilmesi için önemlidir. Bu sebeple, ERP’nin randımanlı bir şekilde kullanılmasında belirleyici etken olan bireylerin (çalışanların) memnuniyetini etkileyen faktörleri anlamak önemlidir. Bu çalışmanın ana amacı kritik ERP başarı faktörleri ve son kullanıcı ERP memnuniyeti arasındaki ilişkiyi tekno-stress moderatörlüğünde incelemektir. İlave olarak, ERP literatüründeki nicel araştırma sayısının arttırılmasına katkıda bulunmak ve kullanıcıların tekno-stres olarak tanımladığımız yeni teknolojilere ve yazılımlara karşı olan içgüdüsel yaklaşımlarını çalışma kapsamına alarak, organizasyonel faktörleri ve çalışan (kullanıcı) faktörlerini biraraya getirmek suretiyle son kullanıcı ERP memnuniyeti hakkında kapsamlı bir görüşe sahip olmaktır. Türkiye genelinde farklı sektörlerde çalışan ve ERP kullanan 392 katılımcı ile yapılan nicel araştırma ile ERP başarı faktörlerinin son kullanıcı ERP memnuniyeti arasındaki ilişki ve bu ilişkiye teknostresin etkisi incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre proje yönetimi ve değerlendirme, iş süreçlerinin yeniden dizaynı, üst yönetimin desteği ve iletişim ve danışmanlık hizmetleri faktörlerinin iyi yönetilmesinin, son kullanıcı ERP memnuniyeti üzerinde olumlu etkisi olmaktadır. Tekno-aşırı yükün proje yönetimi ve değerlendirme ile doğruluk ve iş süreçlerinin yeniden düzenlenmesi ile doğruluk arasındaki ilişkiye negatif etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, tekno-belirsizliğin proje yönetimi ve değerlendirme ile format ve güncellik arasındaki ilişkiye, iş süreçlerinin yeniden dizaynı ile içerik, format, kullanım kolaylığı ve güncellik arasındaki ilişkiye, son olarak üst yönetimin desteği ve iletişim ile içerik ve güncellik arasındaki ilişkiye olumsuz etkisi olduğu bulunmuştur.

THE MODERATING EFFECT OF TECHNO-STRESS ON CRITICAL SUCCESS FACTORS AND END USER ERP (ENTERPRISE RESOURCE PLANNING) SATISFACTION RELATIONSHIP Enterprise resource planning (ERP) system effectiveness has a big impact on how well a firm uses its resources and how well it competes. Understanding the variables that affect people's (workers') satisfaction is crucial because it is what motivates effective ERP adoption. This study's objective is to examine the relationship between critical ERP Success Factors and End User ERP Satisfaction under Techno-stress moderation. In addition, contributing to the number of empirical researches in literature and having a comprehensive view on End User ERP Satisfaction by bringing together organizational factors and employee (user) factors by including users' instinctive approach to new technologies and software, which we define as Techno-stress. The association between ERP Success Factors and End User ERP Satisfaction and the effect of Techno-stress on this relationship was examined through a quantitative study conducted with 392 ERP using participants working in different sectors throughout Turkey. The study's findings indicate that, effective Project Management and Evaluation, Business Processes Re-engineering, Top management Support and Communication and Consulting Services all contribute to end-user ERP satisfaction. Techno-overload has been found to have a negative impact on the relationship between Project Management and Evaluation and Accuracy, and Business Process Re-engineering and Accuracy. In addition, Techno-uncertainty has been found to have a negative impact on the association between Project Management and Evaluation and Format and Timeliness, the relationship between Business Process Re-engineering and Content, Format, Ease of Use and Timeliness, and finally the relationship between Top management Support and Communication and Content and Timeliness.
Keywords: Business; End User ERP Satisfaction; ERP Başarı Faktörleri; ERP Success Factors; İşletme; Kurumsal Kaynak Planlama (ERP); Son Kullanıcı ERP Memnuniyeti Enterprise Resource Planning (ERP); Techno-Stress; Teknostres