Türkiye’de büyükşehir belediyelerinin e-yönetişim uygulamaları : yerel demokrasi ve katılım açısından bir değerlendirme - Üzmez, Pınar (My University, 2019)
Yönetişimin internet teknolojisi ile büründüğü yeni form olan e-yönetişim, demokrasi ve katılım açısından umut vadeden bir araç olarak görülmektedir. Bu çalışma, e-yönetişim uygulamalarını Türkiye’deki büyükşehir belediyeleri özelinde incelemektedir. Çalışmanın amacı, büyükşehir belediyelerinin kurumsal web sayfalarında yerel demokrasiyi ve katılımı sağlamaya yönelik unsurların bulunup bulunmadığını; web sayfalarının etkinlik ve demokratiklik amaçlarından hangisini gerçekleştirmeye yöneldiğini; büyükşehir belediyelerinin e-yönetişim uygulamalarının e-devlet, e-belediye ve katılım açısından hangi evrede olduğunu tespit etmektir. Kuruluş tarihleri itibarıyla kurumsallaşmada önemli bir aşama kaydettikleri düşünülen 16 büyükşehir belediyesinin kurumsal web sayfaları, 41 kriterden oluşan “e-Yönetişim Uygulamaları Değerlendirme Tablosu” aracılığıyla içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu kapsamda, büyükşehir belediyelerinin web sayfalarının vatandaş katılımından ziyade, halkla ilişkiler ve hizmet sunumunda etkinlik aracı olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır.

E-governance, a new form of governance with internet technology, is seen as a promising tool for democracy and participation. This study examines the e-governance application in 16 selected metropolitan municipalities in Turkey. The aim of the study is to determine whether there are elements to ensure local democracy and participation in the institutional web pages of metropolitan municipalities; which of the web pages tends to achieve the goals of effectiveness and democratization; e-governance practices of metropolitan municipalities in e-government, e-municipality and participation. The institutional web pages of 16 metropolitan municipalities, which are thought to have made a significant progress in institutionalization as of the date of establishment, were analyzed using the content analysis method through “the Evaluation Table of e-Governance Applications” which consists of 41 criteria. In this context, it was concluded that the web sites of metropolitan municipalities were used as an effectiveness tool in public relations and service delivery.
Keywords: büyükşehir belediyesi; e-belediye; e-katılım E-governance; e-municipality; e-participation; E-yönetişim; Local government; metropolitan municipality; Turkey; Türkiye; Yerel yönetim