21.yüzyılda çağdaş coğrafya bilimi ve temel unsurları - Üçışık, Süheyla; Demirci, Ali (Marmara Coğrafya Dergisi, 2002)
Coğrafya bilimi, 'erim olarak ilk kullanıldığı 2200 yıldan bu yana 'anım, saha, araç-gereçler ve metot olarak çok değişmiştir. Başlangıçta tasviri bilgilere dayalı olan coğrafya; günümüzde, bilgisayar teknolojisi yardımıyla, sayısal teknik ve modellemelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir bilim dalı halini almıştır. Çağdaş şekli ile günümüz coğrafyası, insanoğlunun tüm aktivitelerinde en üst düzeyde ihtiyaç duyduğu ve yararlandığı, disiplinler arası bir bilim dalıdır. Gelişmiş ülkelerde coğrafya, fiziki ve beşeri ortamı aralarındaki etkileşimlerle birlikte, insan yararına inceleyen ve bu yolla insanın doğadan en üst düzeyde istifade etmesini sağlayan bir bilim dalı olarak algılanmaktadır. Buna karşılık bazı gelişmekte ve geri kalmış ülkelerde ise coğrafya, sadece dağ ve nehir adları ile ülke başkentlerini ezberlettiren bir sosyal bilim olarak ele alınmaktadır. Coğrafyanın bu çağdışı şekliyle ele alınması, bu ülkelerde beşeri, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel gelişme yönünden çok büyük dezavantajlara neden olmaktadır. Bu çalışmada öncelikle, coğrafya biliminde geçmişten günümüze meydana gelen değişimler gözden geçirilecek, sonrasında ise çağdaş coğrafya biliminin, gelişmiş ülkelerdeki algılanış biçimi ile, temel unsurları üzerinde durulacaktır.
The geography science and its main components in the 21' century