İlköğretimde sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretimine ilişkin yeterlik düzeylerinin incelenmesi - Kara, İbrahim (My University, 2007)
Bu araştırmada ilköğretim sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretiminde, kendi yeterliklerini değerlendirme ölçeğinden elde edilen bilgiler doğrultusunda, beden eğitimi dersi öğretimine ilişkin yeterlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, İstanbul ili ilköğretim okullarında görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretimine ilişkin yeterlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan, sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretiminde kendi yeterliklerini değerlendirme ölçeği; 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Temel Eğitime Destek Projesinde geliştirilen öğretmen yeterlik alanları ve bu alanların performans göstergeleri ile bu alanda Sıvacı (2003) tarafından yapılan “Sınıf Öğretmenliği Son Sınıf Öğrencilerinin Matematik Alan ve Meslek Bilgisi Yeterlikleri ile Derse Yönelik Tutumları” adlı tarafından yapılan “İlkokul Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Yeterliklerinin ve Hizmet içi Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi” adlı yüksek lisans tezinden yararlanılarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Anketin iç tutarlılık testleri yapılmış, elde edilen sonuçlara göre (0,88 ile 0,96 arasında değişmektedir) ölçeğin güvenilir olduğu görülmüştür. (Cronbach’s a>0,60). Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretiminde kendi yeterliklerini değerlendirme ölçeğinde yer alan ifadeler, 5’li Likert ölçeğinde düzenlenmiştir. Değerlendirme yapılırken; çok yeterli seçeneğine 5, yeterli seçeneğine 4, kısmen yeterli seçeneğine 3, yetersiz seçeneğine 2, çok yetersiz seçeneğine ise 1 puan verilmiştir. Buna göre ölçekten alınan yüksek puan sınıf öğretmeninin ilgili boyuta ilişkin yeterlik düzeyinin yüksek olduğunu; düşük puan ise tam tersi bir durumu göstermektedir. Elde edilen veriler bilgisayar destekli istatistik programında değerlendirilmiştir. Aralıkların eşit olduğu varsayımından hareket edilerek (Dizi genişliği: En Yüksek Değer-En Düşük Değer = 5 – 1= 4), Dizi Aralığı (a)= Dizi genişliği / Yapılacak grup sayısı = 4/ 5 = 0,80) formülü kullanılmış, aralık genişliği belirlenerek sonuçlar bu aralığa göre değerlendirilmiştir ( Öztürk, Ç. 2003 s. 34). Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin kendilerini en fazla sınıf yönetimi alanında yeterli buldukları (3.70), bunu sırasıyla planlama ve ders hazırlığı (3.60), uygulama (3.57) ve ölçme ve değerlendirme (3.45) alanları izlemektedir. Bu sonuçlardan, öğretmenlerin tüm bu alanlarda, kendilerini yeterli olarak gördükleri ortaya çıkmaktadır. Öğretmenlerin kendilerini kısmen yeterli olarak değerlendirdikleri alan ise materyal kullanma olmuştur (3.36). Sınıf öğretmenlerinin beden eğitimi dersi öğretiminde kendi yeterliklerini değerlendirmelerine ilişkin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri yanıtların, demografik özellikleri açısından incelendiğinde, öğretmenlerin mezun oldukları okulun türü, beden eğitimi dersinin uygulamalı ve teorik ders olarak alınıp alınmadığı durumları ile cinsiyetlerinin verilen sorulara etki ettiği, istatistiğinin anlamlı sonuçlar ortaya koyduğu, buna karşılık kıdem ve okutulan sınıfın türünün istatistiksel anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05).

In this research it is aimed to determine the competence level of primary teachers in teaching physical education subject with the help of information that was provided by the scale used for the evalution of their competence . So it was tried to determine the competence level of primary teachers who work in İstanbul. This evalution scale which was used in this research was proved by the research with the help of teachers competence was improved the Project of the supporting basic education by national education ministry in 2006 and the doctora thesis by Sıvacı ( 2006 ) which is about the competence in mahts and teaching knowledge of last year students who study in primary teaching demartment and the thesis which is about their attitudes to thelesson and the post gradout bachelor education thesis which is about determing the needs of İn service education and the competence level of primary teachers in their accupations by Paşa ( 2002 ) the test of consistency surveys were applied. According to the results, (İt changes between 0,88 and 0,96) it is found that the scale is reliable (Cronbach’s >0,60). (Akgül ve Çevik, 2003, s.436). the statements in the scale used for evaluation of the competence of primary school teachers were arranged in the style of likert scale, which consists of 5 option. In the assessment, gulte competent option was given 5 point, competent option 4, partialy competent option was given 1.point. According to that, getting high score from the scale shows the vice versa. Thw assessment of aritmatic means; considering that the gaps are eguvalent ; ( range exent, the highest point – the lowest =5-1 =4), range gap (a)= range extent/ the group number who the scale will be appiled= 4/ 5=0.80) the formule above was used in the research and determining the range extent,the results were assesed according to this extent(Öztürk, 2003, s.34). According to the resarch results, teachers find themselves most efficient in classroom monogement area, planning and preparation for lesson aplication, measurement and evaluation areas follow that. As a result, it appears that teachers find themselves efficient enough. Also teachers find themselves partia efficient enough in using materials. Primary teachers in physical education, when the answers in the evaluation egsipment which was used fort he evaluation of their own competence were examined, it is found that the types of schools from which they groduate, the facts whether they have the physical education subject in practice or in practice or in theory and their gender offec on their answers, the statistics give meaningful results however; their ranks and the types of their closses don’t have meaningful effect statistically (p<0.05).
Keywords: Beden Eğitim_Öğretmenler; Öğretmenle_Yetiştirilmesi