Öğretmen ve yönetici görüşlerine göre sınav kazanarak atanan ilköğretim okulu müdürleri ile sınavsız atanan ilköğretim okulu müdürlerinin yeterlilikleri - Aslan, Ali (My University, 2005)
Soyadı : Ali ASLAN mleri netimi ve Denetimi nevver ÇETİN Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Şubat 2005 netici- Yeterlilik- Sınavlı-Sınavsız

ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE; SINAV KAZANARAK ATANAN İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİ VE SINAVSIZ ATANAN İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN YETERLİLİKLERİ Çeşitli bilim dallarında ve özellikle yönetim bilimindeki gelişmeler eğitim yönetimini de etkilemektedir. Bundan dolayı yöneticilerden beklenen rol ve yeterliliklerde değişmektedir. Bu beklentileri karşılayacak olan yöneticilerin kendilerini geliştirme ya da bu görevlere atanacaklarda belli standartların aranmasını gerekli kılmıştır. Sınav kazanarak atanan ilköğretim okulu müdürleri ile sınavsız atanan ilköğretim okulu müdürlerinin yeterliliklerini öğrenmek amacıyla 2003-2004 öğretim yılı, Bahçelievler, Bakırköy, Beşiktaş, Büyükçekmece, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Silivri, Şişli, Kağıthane ilçelerindeki, sınav kazanarak atanan ilköğretim okulu müdürleri ve bu okullara en yakın sosyo-kültürel ve ekonomik yakınlıktaki ilköğretim okullarında görev yapan toplam 660 öğretmen ve 61 ilköğretim okulu müdürü üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmen ve yöneticilerin kişisel bilgileri için anket ile 85 sorudan oluşan bir ölçek ile yönetici yeterliliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Yönetici yeterlilikleri ile ilgili veriler için, Standart Puan Ortalamaları ve Standart Sapmaları, İki faktörlü Anova, Scheffe Testi, Kruskal, Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi ve ilişkisiz grup t testi uygulanmış ve yorumlama bu değerler üzerinden yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin sınavlı ve sınavsız atanması gerçekleşen yöneticilerinin yeterliğini algılamaları sınavlı atanan yöneticiler lehine gerçekleşmiştir. Her iki yönetici grubu için, 21-30 grubundaki öğretmenler her iki grup yöneticileri, 41-50 yaş grubundaki öğretmenlere daha yetersiz görmektedirler. 1-10 yıl mesleki kıdeme sahip öğretmenler, 21 yıl üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenlerden yöneticilerini daha yetersiz görmektedirler. Ham puanlar üzerinde yapılan karşılaştırmada, öğretmenler yöneticileri ortalamanın üzerinde yeterli görürken; yöneticiler, kendilerini öğretmenlerden daha yeterli görmektedirler. Bu duruma göre yönetici atama için getirilen standartlar geliştirilmeli, yöneticilerin eğitim ihtiyaçları belirlenerek buna uygun eğitimler verilmeli, programları düzenlenmelidir.
Keywords: İlköğretim_Yöneticiler