Cam lifi esaslı poliester reçineli çok eksenli çözgülü örme kompozit yapıların mekanik özelliklerinin geliştirilmesi - Yüksek, Metin (My University, 2011)
CAM LİFİ ESASLI POLİESTER REÇİNELİ ÇOK EKSENLİ ÇÖZGÜLÜ ÖRME KOMPOZİT YAPILARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bu çalışmada üretilen kompozit malzemelerde, cam lifi ile üretilmiş ve çok eksenli çözgülü örme makinelerinde kumaş haline getirilmiş kumaşlar ile doymamış polyester reçine kullanılmıştır. Tezimizde bu kompozit yapıların mekanik özelliklerinin arttırılması amacıyla reçine ile takviye malzemesinin bağ yapma kuvvetini arttırılması için glisidoksipropiltrimetoksi silan (GPS) farklı konsantrasyonlarda cam lifli kumaşın yüzeyine %0,10, %0,25, %0,50 ve %0,75’lik oranlarda kaplanmıştır. Kaplama banyosundan çıkartılan kumaşlar 10, 20 ve 30 dakikalık sürelerle 100oC ve 110oC’de kurutulmuşlardır. Daha sonra yüzey kaplama işlemi bitmiş kumaşlar vakum-infüzyon yöntemi ile kompozit haline getirilmişlerdir. Elde edilen kompozit numunelerin mekanik karakterizasyonu için çekme mukavemeti, 3-nokta eğme mukavemeti ve Charpy darbe mukavemeti testleri uygulanmıştır. Kırılma yüzeylerinin karakterizasyonları için taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve bağlanma özelliklerinin incelenmesi için de FT-IR ATR cihazları kullanılmıştır. Deneyler sonucunda elde edilen mekanik testler; Silan miktarı, Fırınlama süresi ve fırınlama sıcaklığı olmak üzere üç ana grup altında incelenmiştir. Ayrıca reçine-lif yapışmasının görsel olarak incelenmesi için SEM görünümleri elde edilmiştir. Ayrıca silan bağ ajanının lif yapısına tutunmasının tespit edilmesi için FT-IR ATR analiz sonuçları elde edilmiştir.

IMPROVING MECHANICAL PROPERTIES OF GLASS FIBER AND POLYESTER RESIN MULTIAXIAL WARP KNITTED FABRIC BASED COMPOSITE STRUCTURES Composite structures with glass fibers and polyester resins used in this study, were produced at multi-axial machines. In the thesis, GPS has been coated at different concentrations (%0,10, %0,25, %0,50 and %0,75) on glass fabrics to improve bonding force between the resin and reinforcing material with aim of improving mechanical properties of the composite structures. After coating operations, the glass composite fabrics have been dried at 10, 20 and 30 minutes and 100°C and 110°C temperature. Then, the surface coated fabrics have been converted to composite structures with vacuum infusion method. Tensile strength, three point bending strength and Charpy impact strength have been applied to composite structures to test their mechanical properties. Scanning electron microscope (SEM) and FT-IR ATR test devices have been used for characterization of the breaking surface and bonding properties. The obtained mechanical test results have been analyzed under three main parameter groups as oven temperature, oven time and the amount of silane. The SEM pictures have been obtained to view the relationship between resin-fibers. The FT-IR ATR test results have been obtained to determine bonding between fiber and the silane bonding agent.
Keywords: Kompozit Malzemeler; Lifler; Tekstil Eğitimi