Medikal turizm alanında hizmet veren yurtiçi ve yurtdışı sağlık kurumlarının youtube videolarının analizi - Elmas, Hatice (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, medikal turizm alanında hizmet sunan lider yurtiçi ve yurtdışı sağlık kuruluşlarının YouTube videolarının içeriğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada, yurtiçi sağlık kurumlarından 33 video ve yurtdışı sağlık kurumlarından 26 video olmak üzere; medikal turizm ile ilgili faktörler yapılandırılmış bir form kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: YouTube videolarının içeriği, yurtiçi ve yurtdışı sağlık kurumlarında sağlık hizmetleri, hekimler ve sağlık teknolojileri ile ilgili bilgiler olarak saptanmıştır. Yurtdışı sağlık kurumlarının YouTube videoları, yurtiçi sağlık kurumlarından daha yüksek izlenme ve beğenilere sahiptir. İlginç olarak, hasta deneyimleriyle ilgili YouTube videolarının her iki grupta da en çok izlenen videolar olduğu görülmüştür.Sonuç: YouTube videolarının hem yurtiçi hem de yurtdışı kuruluşların medikal turizm perspektifindeki tanıtım faaliyetleri için önemli araçlar olduğu gözlenmiştir. Ancak, bu videoların etkinliği yurtiçi organizasyonlarda arttırılması gerektiği düşünülmektedir.

Aim: The aim of this study was to assess the content of YouTube videos of leader national and international healthcareorganizations in medical tourism field.Materials and Method: In this cross-sectional study,33 videos from nationalhealthcare organizations and 26 videos from internationalhealthcare organizations were evaluated by using a structured form regarding medical tourism related factors.Results: The content of YouTube videos was the information about healthcare services, physicians and health technologies in national and international healthcare organizations. YouTube videos of international healthcare organizations had higher views and likes than those of national healthcare organizations.Interestingly, YouTube videos regarding patient experiences were the most attractive videos in both groups.Conclusion: It was observed thatYouTube videos were important toolsfor promotionalactivities of both national and international organisations in the perspectives of medical tourism.It was thought that the efficiency of them should be improved in national ones.
Keywords: Health services administration; health tourism; healthcare; Medical tourism; Medikal turizm; organisations; Sağlık hizmetleri yönetimi; sağlık kuruluşları Medical tourism; Sağlık turizmi; YouTube videoları; YouTube videos