İlköğretim 6. sınıf fen bilgisi dersinde dramatizasyon yönteminin başarıya etkisi - Güzel Sağırlı, Hatice Elif (My University, 2001)
Fen bilgisi derslerinde, öğrencilerin daha iyi anlaması ve öğrendiklerini daha kolay hatırlaması için uygun yöntem ve teknikler kullanılmaktadır. Araştırmanın problem cümlesini, İlköğretim 6. sınıf fen bilgisi dersinde, dramatizasyon yönteminin akademik başarıya, öğrencilerin fen dersine karşı tutumlarına ve hatırlamaya etkisi var mıdır? sorusu oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı ise ilköğretim 6. sınıfta elektrik konusunun dramatizasyon yöntemiyle anlatmanın akademik başarıya, öğrencilerin fen dersine karşı tutumlarına ve hatırlamaya etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma 1999-2000 eğitim-öğretim yılı, İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki Piri Reis İlköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmaya bu okuldaki 6C ve 6F sınıfında okuyan toplam 80 öğrenci katılmıştır. Araştırmada 6F sınıfına klasik yöntemle, 6C sınıfına dramatizasyon yöntemiyle ders işlenmiştir. Araştırmada verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizinden faydala- nılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak alt problemlerden şu sonuçlar elde edilmiştir: 1) 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde dramatizasyon yöntemini içeren ders anlatımı, öğrencilerin Fen Bilgisi dersine olan tutumlarını olumlu yönde etkilemektedir. 2) 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde dramatizasyon yöntemiyle ders işleyen öğren- cilerle, klasik yöntemle ders işleyen öğrencilerin akademik başarıları arasında bir fark bulunamamıştır. 3) 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde dramatizasyon yöntemi kullanmak, klasik yön- teme göre öğrencilerin derste öğrendiklerini hatırlamasını kolaylaştırmaktadır. 4) 6. sınıf Fen Bilgisi dersinde, öğrencilerin ailelerinin sosyo-ekonomik durumu arttıkça öğrencilerin başarıları da artmaktadır. 5) 6. sınıf Fen Bilgisi dersindeki başarı, öğrencilerin annelerinin eğitim durumuna göre değişmemektedir. 6) 6. sınıf Fen Bilgisi dersindeki başarı, öğrencilerin babalarının eğitim durumuna göre değişmemektedir. 7) 6. sınıf Fen Bilgisi dersindeki başarı, öğrencilerin ders çalışma alışkanlıklarına bağlı değildir. 8) 6. sınıf Fen Bilgisi dersindeki başarı, öğrencilerinin cinsiyetlerine göre değişmemektedir.

THE EFFECT OF DRAMATIZATION METHOD ON 6th GRADE STUDENTS' ACADEMIC ACHIEVEMENT IN SCIENCE In science lessons, methods and technics have been used for better understanding and remembering of the subjects. In this research, dramatization method was used in science lesson. The main argument of the research was What is the effect of dramatization method on 6th grade science students' academic achievement, attitude and recall level ? . The research took place in Ümraniye Piri Reis Primary School in Istanbul in 1999-2000 academic year. Research participants were 80 students from 6C and 6F classes. The participants belong to 6F class were taught with traditional method whereas others were taught with dramatization method. Research data were evaluated by using Anova and t test. Research findings were as follows: 1) In 6th class science lesson, teaching with dramatization method affects the students' attiudes positively. 2) In 6th class science lesson, the students taking the lessons with dramatization method aren't more successful than the students taking lessons with classical method. 3) Using dramatization method in 6th class science lesson makes the students remember the subjects that they learnt in the lessons more easily than the classical method. 4) As the students' parents social-economical statutes increases, the success in 6th classs science lesson also increases. 5) The educational level of the fathers has no effect on the success in 6th classs science lesson. 6) The educational level of the mothers has no effect on the success in 6th classs science lesson. 7) The studying habits of the students have no effect on the success in 6th classs science lesson. 8) The sexuality of the students has no effect on the success in 6th classs science lesson.
Keywords: DRAMA; FEN DERSLERİ; İLKÖĞRETİM-DERSLER-FEN BİLGİSİ