2- (4- aminofenil)- 5- sübstitüeamino- 1, 3, 4- tiyadiazollerden türeyen bazı bileşiklerin sentezi ve spektral verileri - Karakuş, Sevgi (My University, 2001)
Bu araştırmada, antitüberküloz aktivitelerinin taranması amacı ile sübstitüe 1,3,4-tiyadiazol, tiyoüre ve hidrazon türevi bileşikler sentezlenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, 2-(4-aminofenil)-5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazol yapısındaki bileşikler, benzoil klorür ve etil 4-aminobenzoat'tan hareketle literatür yöntemine göre hazırlanmıştır. Oluşan ürün hidrazin hidrat ile reaksiyona sokularak 4-(benzoilamino)benzoilhidrazin elde edilmiş, sonra bu bileşiğin metil, etil, propil, siklohekzil, fenil, benzil, 4-fluorofenil, 4-klorofenil, 2-metilfenil, 4-metilfenil, 4-metoksifenil ve 4-nitrofenil izotiyosiyanat'lara katımı ile 1-[4-(benzoilamino) benzoil]-4-alkil/ ariltiyosemikarbazidler (1a-k) sentezlenmiştir. 1a-k'dan hareketle, 2-(4-aminofenil)-5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazoller (2a-k) bu çalışmada geliştirilen yeni bir yöntem ile daha ekonomik bir şekilde elde edilmişlerdir. Araştırmanın ikinci bölümünde, aromatik primer aminlerin susuz asetonlu ortamda fenil izotiyosiyanat'a katımları ile N-fenil-N'-(4-(5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazol-2-il)fenil]tiyoüreler (3c-e, 3g-ı, 3j) kazanılmıştır. Aromatik primer aminlerin diazonyum tuzlarının asetilaseton ile kenetlenmeleri sonucunda da 2,3,4-pentantrion-3-[4-(5-alkil/ arilamino-1,3,4-tiyadiazol-2-il)fenil]hidrazonlar (4a-i) elde edilmiştir. Yirmi dört adedi orijinal olmak üzere toplam otuz adet bileşiğin saflıkları ince tabaka ve yüksek basınçlı sıvı kromotografisi ile kontrol edildikten sonra yapıları, elementel analiz (C, H, N), UV, IR, 1H-NMR ve kütle spektroskopik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Sentez edilen bütün bileşiklerin antitüberküloz aktiviteleri Tuberculosis Antimicrobial Acquisition & Coordinating Facility (TAACF) tarafından incelenmiş ve tüm bileşiklerin antitüberküloz aktiviteleri BACTEC 460 Radyometrik Sistem kullanılarak Mycobacterium tuberculosis H37Rv suşuna karşı 6.25 mg/ ml konsantrasyonda in vitro olarak araştırılmıştır. Bileşikler içerisinde en yüksek inhibisyon N-fenil-N'-[4-(5-siklohekzilamino-1,3,4-tiyadiazol-2-il)fenil]tiyoüre için % 67, 2-(4-aminofenil)-5-(4-klorofenil)amino-1,3,4-tiyadiazol için % 57 ve 2,3,4-pen-tantrion-3-[4-(5-metilamino-1,3,4-tiyadiazol-2-il)fenil]hidrazon için % 46 olarak tespit edilmiştir.

In this research, several substituted 1,3,4-thiadiazole, thiourea and hydrazone derivatives were synthesized in order to screen their antituberculosis activities. In the first part of research, compounds in the form of 2-(4-aminophenyl)-5-alkyl/ arylamino-1,3,4-thiadiazoles were prepared from benzoyl chloride and ethyl 4-aminobenzoate according to the literature. The product obtained was reacted with hydrazine hydrate to prepare 4-(benzoylamino)benzoylhydrazine. 1-[4-(benzoylami-no)benzoyl]-4-alkyl/ arylthiosemicarbazides (1a-k) were then synthesized by the addition of methyl, ethyl, propyl, cyclohexyl, phenyl, benzyl, 4-fluorophenyl, 4-chlorophenyl, 2-methylphenyl, 4-methylphenyl, 4-methoxyphenyl and 4-nitrophenyl isothiocyanates to 4-(benzoylamino)benzoylhydrazine. From (1a-k), 2-(4-amino-phenyl)-5-alkyl/ arylamino-1,3,4-thiadiazoles (2a-k) were synthesized by using a new method more economically in this study. In the second part, N-phenyl-N'-[4-(5-alkyl/ arylamino-1,3,4-thiadiazole-2-yl)phenyl]thioureas (3c-e, 3g-ı, 3j) were obtained from the addition of aromatic primary amine to phenyl isothiocyanate in dry acetone. On the other hand, coupling the diazonium salts of aromatic primary amines (2a-k) with acetylacetone gave 2,3,4-pentanetrione-3-[4-(5-alkyl/ arylamino-1,3,4-thiadiazole-2-yl)phenyl]hydrazones (4a-i). Thirty compounds were synthesized and twenty four them were original. Purity of the compounds were controlled by thin layer and high pressure liquid chromatographic methods. The structures of the synthesized compounds were confirmed by elemental analysis (C,H,N), UV, IR, 1H-NMR and mass spectroscopic methods. Antituberculosis activities of the synthesized compounds were tested by Tuberculosis Antimicrobial Acquisition & Coordinating Facility (TAACF). Antituberculosis activities of the synthesized compounds were screened in vitro using BACTEC 460 Radiometric System against Mycobacterium tuberculosis H37Rv at 6.25 mg/ ml concentration as. The highest inhibitions observed with the synthesized compounds are 67 % for N-phenyl-N'-[4-(5-cyclohexylamino-1,3,4-thiadiazole-2-yl)phenyl]thiourea, 57 % for 2-(4-aminophenyl)-5-(4-chlorophenyl)amino-1,3,4-thiadiazole and 46 % for 2,3,4-pentanetrione-3-[4-(5-methylamino-1,3,4-thiadiazole-2-yl)phenyl]hydrazone.
Keywords: Eczacılık kimyası; Farmakoloji ve tedavi; İlaçlar (Meteria medika); KİMYA-FARMASÖTİK KİMYA; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri