C şekilli kanallarda farklı şekillendirme ve dolum tekniklerinin in vitro olarak incelenmesi - Karatekin, Anıl Özgün (My University, 2020)
Amaç: Değişik C-tipi kanal konfigurasyonuna sahip mandibular molar dişlerden 3D baskı ile elde edilen rezin replikalarda farklı şekillendirme ve kanal dolgu yöntemlerinin etkinliğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Konik ışınlı bigisayarlı tomografi (KIBT)’ye göre C1,C2 ve C3-tipi 3 adet mandibular molar diş seçilmiştir. Her bir dişin 2 adet rezin replikası üretilerek, Reciproc Blue veya Hyflex EDM ile şekillendirilmiş, bunlardan 3D baskı ile 90 rezin replika üretilmiş, 3 gruba ayrılarak, lateral kondansasyon (LK), devamlı ısı ile obturasyon (DIO) veya kor içeren güta-perka (GC) dolum teknikleri ile doldurulmuştur. Alınan horizontal kesitlerin stereomikroskop görüntülerinden güta-perka, pat ve boşluk alan yüzdeleri hesaplanmıştır. Ayrıca her C-tipinden 10 adet replika, 3D baskı ile üretilerek Reciproc Blue veya Hyflex EDM sistemlerinden biriyle şekillendirilmiş; KIBT görüntülerinden oluşturulan 3D modellemelerden şekillendirme öncesi ve sonrası kanal hacim verileri elde edilerek, uzaklaştırılan rezin miktarı ve kanal hacmindeki yüzde değişimi hesaplanmıştır. Bulgular: C1’de, DIO’da, 2 mm kesitlerde, LK ve GC’ye göre daha az güta-perka (p<0.05); C2’de, DIO’da, tüm kesitler ve total alanda LK ve GC’ye göre; C3’de ise; GC’de, 2 mm kesitlerde, LK ve DIO’ya göre daha fazla güta perka oranı görülmüştür (p<0.05). C1, C2 ve C3 şekilli kanalların hepsinde Reciproc Blue veya Hyflex EDM ile şekillendirme tekniklerinin kanal dolgu miktarlarını etkilemediği ve arada istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). Yalnızca C1’de Reciproc Blue grubunda Hyflex EDM’e göre anlamlı bir şekilde daha yüksek hacimde rezin materyali kaldırıldığı tespit edilmiştir (p<0.05).Sonuçlar: Bu çalışmanın bulgularına göre, kök kanal morfolojilerine göre farklı dolum tekniklerinin kullanılmasının tedavinin başarısını arttıracağı düşünülmektedir. Verilere göre yalnızca C1-tipi kök kanallarında modifiye DIO tekniği, C2-tipinde GC veya DIO benzeri termoplastisize, C3-tipinde ise kor taşıyıcılı teknikler kullanılabilir. Reciproc Blue gibi agresif eğelerin C1-tipi kanallarda kullanımının isthmus bölgesinde perforasyon riski nedeniyle nedeni ile tercih edilmemesi daha uygundur.

Objectives: To compare the efficiency of different instrumentation and root canal filling techniques in different configurations of C-shape canals of 3D printed resin replicas.Materials and Methods: C1,C2 and C3-type 3 mandibular molar teeth were selected based on CBCT. Two replicas of selected teeth were manufactured with a 3D-printer and their canals were instrumented with Reciproc Blue(RB) or Hyflex EDM(HEDM). Total of 90 replicas were produced from these and divided into 3 groups, roots filled with either lateral condensation (LC), continuous wave of obturation(CWO) and core carrier gutta-percha(GC). Gutta-percha, sealer and void areas were evaluated on stereomicroscope images of horizontal cross-sections with image analysis sofware. Later on, 10 replicas from each C-type were manufactured with 3D-printer and divided into 2 groups and instrumented with either RB or HEDM. Then removed resin amount and percentage of volume change in root canals were calculated from 3D modelings resin replicas extracted from pre and post instrumentation CBCT scans.Results:In C1-type at 2mm slices, CWO showed less gutta-percha and more sealer than CLC and GC; in C2-type,at all slices and total area, CWO showed more gutta-percha and less sealer than LC and GC, in C3-type,at 2mm slices, GC showed more gutta-percha and less sealer than CLC and CWO(p<0.05). In all of C-types, there was no significant difference in the percentages of gutta-percha, sealer and voids between RB and HEDM-shaped groups at any level (p>0.05). Only in C1-type, RB removed more resin material than HEDM (p<0.05).Conclusions: One root canal filling technique is not suitable and successful for every root canal morphology. According to the acquired data, in root canals with only C1-type configuration, modificated CWO; in C2-type GC or CWO like thermoplastic techniques; in C3-type, core-carrier gutta-percha technique could perform better results. Instruments like RB with agressive cutting characteristics should not be used in C1-type like systems, due to perforation risk in isthmus area.
Keywords: 3D baskı . C-shaped canals; 3D printing; C-şekilli kanallar; cone-beam computed tomography; continuous wave obturation; Dentistry; devamlı ısı ile obturasyon; Diş hekimliği; gutta-core; Health; konik ışınlı bilgisayarlı tomografi; Sağlık