Büyük şehir yönetimine kentsel alt örgütlenmelerin (STK ve mahalle..) katılımı (Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi örneği) - Bulut, Yakup (My University, 1999)
Bu çalışmada, Türkiye'de Büyük Şehir Yönetimleri ve bu yönetimler içinde demokratik değerlerin hayata geçirilmesi konusu ele alınmıştır. Bu çerçevede öncelikle, büyük şehir tanımlamalarına değinilmiştir. Sonra büyük şehir yönetimlerinin dayanmış olduğu demokratiklik, etkinlik, özerklik gibi ilkelere yer verilerek özellikle son dönemlerde merkezi devletin sınırlamasını ve yerelliğin öncelik kazanmasını öngören subsidiyarite (hizmette halka yakınlık) ve governance (yönetişim=birlikte yönetim) ilkeleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın tamamında göz önünde bulundurduğumuz bu ilkeler çerçevesinde, Türkiye'de yasal ve Anayasal çerçevede büyük şehir yönetimlerinin geçirdiği süreç, büyük şehir yönetiminin kuruluşu, işleyişi, merkezle ve ilçe belediyeleri ile ilişkileri, sorunları gibi konular üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde büyük şehirlerde demokratik değerlerin hayata geçirilmesi, yani katılım konusu incelenmiştir. Burada katılım kavramına, katılımın önemine, türlerine, işlevlerine , amaçlarına değinilerek belediye tarafından ve yerel topluluklar tarafından ortaya konulan katılım girişimlerine dikkat çekilmiştir. Özellikle günümüz büyük şehir yönetimlerine yerel toplulukların doğrudan katılmasında nelerin belirleyici olduğu ya da böyle bir katılımın engelleyicilerinin neler olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bu bölümde büyük yönetimleri; katılımcı demokrasi ve sivil toplum niteliği açılarından ele alınarak, büyük şehir yönetimlerinde katılımcı demokrasinin hayata geçirilmesinde rol oynayan unsurlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümde ise büyük şehirlerde katılımcı demokrasinin hayata geçirilmesindeki araçlar ( STK, mahalle...vs.) incelenmiştir. Bu çerçevede büyük şehir alanında var olan sendika, vakıf, dernek, meslek kuruluşları, mahalle birlikleri gibi araçlar ele alınarak, bunların büyük şehir yönetimleri ile ilişkileri, bu ilişki türlerine bağlı olarak ortaya çıkan katılım türleri ve bu alt toplulukların işlevleri üzerinde durulmuştur. Bütün bunlar dikkate alınarak Gaziantep Büyük Şehir Belediyesi kapsamında Gaziantep'teki STK ve mahalle muhtarlarına bir anket uygulanmıştır. Sonuçta çalışmanın bir değerlendirmesi yapılmıştır.

This study searched Metropolitan Governance and the practices of democratic values in their Governance in Turkey. In the first part, this research the definitions of metropolos. Then, principles of governance such as democracy, efficiency and autonomy were explored as a basis of a better metropolitan government. In particular, facused on subsidiary and governance principles which anticipated the limitation of central government outhority on local governments. The legal and constitutional porocesses, the establishment and functions of metropol governments were examined. The relationships between central and local governments were presented. In the second part, participative democracy was examined. The concept of participation, its importance, types, functions and purposes were explored. Participant enterprises which were undertaken by municipalities and local outhorities were examined. In particular, factors which are the determinants of direct participation by local groups in metropol governments and foctors which may impede participation of these groups were investigated. In additionally, this part examined metropol goverments from the point of view of democracy and civil society quality. Finally, the elements playing an important role in the practice of participation in metropol governments were considered. In the third part, the elements which can participate in metropol governments (nongovernmental not -for-profit organization, neighborhood etc.) were presented. Among these elements, trade unions, foundations, associations, professional associations and neighborhood asssociations were elaborated. Their relationship wıth metropolitan governments, their participation types and their functions were examined. Based on this preliminary framework on putting democratic values into practice in metropol governments, a questionnaire survey was conducted on non-governmental organizations and elders. The sample of the survey embraced metropol government of Gaziantep in Turkey. The result of this survey were analysed and presented in.
Keywords: Kamu yönetimi; YEREL YÖNETİMLER; Yerel yönetimler (Belediyeler)