Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin uyum ve derslerdeki başarı düzeylerinin karşılaştırılması - Bayraktar, Cengiz (My University, 1999)
İstanbul ilinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan liselerin bazılarının sportif başarısı diğerlerine göre oldukça yüksektir. Sportif başarısı yüksek olan liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerden, spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin çeşitli parametreler dikkate alınarak uyum düzeylerinin karşılaştırılması hem eğitimcilere hem de öğrenci ailelerine, öğrencilerin spora yönlendirilmesi ya da yönlendirilmemesi konusundaki kararlarında önemli ipuçları verecektir. Hacettepe Kişilik Envanteri kullanılarak elde edilen verilerin çeşitli istatistiki yöntemlerle değerlendirilip yorumlanması şu sonuçlara varılmasını sağlamıştır. 1. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin Kişisel Uyum (KU) ve Sosyal Uyum (SU) düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 2. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin Genel Uyum (GU) düzeyleri arasında 0.05 düzeyinde, spor yapan öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 3. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin öğrenim başarıları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 4. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin Kişisel Uyum (KU), Sosyal Uyum (SU) ve Genel Uyum düzeyleri cinsiyetlerine göre farklılaşmamaktadır. 5. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin alt uyum ölçeklerinde sosyal ilişkiler (Sİ) puanları arasında 0.01 düzeyinde, spor yapan öğrencilerin lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer alt uyum ölçeklerinde ise, spor yapan ve spor yapmayan her iki öğrenci grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 6. Spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrencilerin Genel Uyum (GU) düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 7. Spor yapan öğrencilerin uyum düzeyleri yaşlarına göre farklılaşmamaktadır. Spor yapmayan öğrencilerin ise Kişisel Uyum, Sosyal Uyum ve Genel Uyum düzeyleri yaşlarına göre farklılaşmamaktadır. THE COMPARETION OF THE LEVEL OF COMFORMITY OF THE CHILDREN AND EDUCATIONAL SUCCESS BETWEEN THE STUDENTS WHO PLAY SPORTS OR WO DON'T

Some of the high schools in İstanbul-when compared to the others-are better than the others in sports to compare the level of comformity of the children paying attention to parametres taken from the students who play sport or who do not-the students are chosen among the high school students that have succeeded in sports-will give cues to the families and the trainers on their decisions about not directing students to sports activities. The datas which are gathered by the use of Hacettepe Personality Inventory have been evaluated and interpreted statistically and finally it has caused us to come up with the following conclusions. 1. It is understood that there is a difference between the students who play sports or who do not by means of General Comformity Levels 0.05. 2. No difference has been seen between Persolal Comformity and Social Comformity Levels among the students who play sports or who do not. 3. No difference has been seen between the students who play sports or who do not when it is time to talk about their educational success. 4. Personal Comformity, Social Comformity and General Comformity Levels of the students who play sports or who do not do not differ according to their sex. 5. It is understood that there is a difference 0.01 between the students who play sports or who do not. It is among their social relation points which is a low comformity criteria. For the other low comformity criterias there has not been found any worthful (meaningful) differences. 6. There has not been seen any difference between the General comformity Levels of the students who play sports or who do not. 7. The Level of Comformity does not differ according to the age with the students who play sports. But Personal Comformity, Social Comformity and General Comformity Levels differ according to the age whit the students who do not play sports.
Keywords: SPOR-ÖĞRENCİLER-EĞİTİM