21. yüzyılda strateji̇k kültürü anlamak : Türki̇ye ve Güney Kore’ni̇n sürekli̇li̇k ve deği̇şi̇mi̇ni̇n karşılaştırmalı anali̇zi̇ - Gökçe, Ozan Ahmet (My University, 2023)
Uluslararası ilişkilerdeki güç dağılımında değişimlerinin yaşandığı 21. yüzyılda, yükselen orta güçlerin tercih ettikleri dış politika stratejileri de değişmektedir. Yükselen orta güçlerin bu dış politika stratejilerindeki süreklilik ve değişimi anlamak için birçok kavramsal çerçeve vardır. Bunlardan birisi de dış politika tercihlerinde devletlerin stratejik kültürlerinin etkisini analiz etmektir. Bu çalışmada 2000’li yıllarda iki yükselen orta güç olarak tanımlanan Türkiye ve Güney Kore’nin stratejik kültür unsurlarının süreklilik ve değişiminin analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla çalışmada öncelikle iki devletin yerleşik ve değişen stratejik kültürleri tespit edilecek ve daha sonra iki ülkenin yükselen orta güç politikaları karşılaştırmalı şekilde analiz edilecektir. Bu karşılaştırma sonucunda, yükselen orta güçlerin stratejik kültürlerindeki süreklilik ve değişimin dış politika stratejilerine nasıl yansıdığı ve bunların sonuçları ortaya koyulacaktır.

In the 21st century, characterized by shifts in power politics in international relations, the rising middle powers have been revising their foreign policy strategies to enhance their power and capacities. There are various conceptual frameworks to understand the changes in the foreign policy strategies of these rising middle powers. One such framework is analyzing the impact of states' strategic cultures on their foreign policy strategies. Türkiye and South Korea, recognized as rising middle powers since the 2000s, aim to increase their influence in regional and global politics, seeking to broaden their spheres of influence and enhance their power and security capacities. This study will analyze the continuity and change in the strategic cultural elements of Türkiye and South Korea as two rising middle powers. Firstly, both states' entrenched and evolving strategic cultures will be identified, and a comparative analysis will be conducted. As a result of this comparison, the study will elucidate how continuity and change in the strategic cultures of rising middle powers are reflected in their foreign policy strategies and implications.
Keywords: Güney Kore International Relations; International relations; Kore (Güney); Korea (South); Rising Middle Powers; South Korea; Strategic Culture; Stratejik Kültür; Türkiye; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası İlişkiler; Yükselen Orta Güç