İşletmelerin sosyal başarısında sosyal sorumluluğun rolü ve GAP bölgesi yöneticilerinin sosyal sorumluluk anlayışlarını belirlemeye yönelik bir araştırma - Gültekin, Nihat (My University, 2003)
İŞLETMENİN SOSYAL BAŞARISINDA SOSYAL SORUMLULUĞUN ROLÜ VE GAP BÖLGESİ YÖNETİCİLERİNİN SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞLARINI BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Türkiye'de de organizasyonların sosyal sorumluluğu, son 10-15 yıldır iş çevrelerinin karşı karşıya kaldığı bir konudur. Özellikle son zamanlardaki gelişmeler, ahlak ihlalleri, kurumların ve görevlilerin yolsuzlukları, ürünlerin üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili hatalar, çevreye karşı duyarsızlıklar, yatırımların bölgesel dengesizliği, kurumsal aktivitelerin sosyal etkilerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, yeni ve uygulanabilir bir sosyal sorumluluk modeli geliştirme ve bu konudaki boşluğu doldurma çabasıdır. Ayrıca, gelecekte yapılacak çalışmalar için sağlam bir adım olacaktır. Bunun yanında; işletmeleri ekonomik yatırımlar kadar, sosyal yatırımlar da yapmaya yönlendirmek; işletmelerin artık sosyal sorumluluğu sadece felsefi ve etik bir kavram olarak değil, daha çok hareket yönelimli ve sosyal sorunlara ve baskılara karşı tepki üretebilmeleri ve bu konuda çaba sarfetmelerini sağlamak; işletmenin sosyal performansının, toplum içindeki imajını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz. Çalışmamız genel olarak dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; işletme ve çevre ilişkilerini, işletmeyi etkileyen genel ve yakın çevre faktörlerini, ikinci bölümde; sosyal sorumluluğun gelişimi, sosyal sorumlulukla ilgili kavram ve yaklaşımlar, üçüncü bölümde; sosyal başarı ölçütlerini ele aldık. Sosyal başarı ölçütlerini belirlerken, genel toplumu ilgilendiren ve etkileyen ölçütleri -ki bunlar; iş ahlakı, toplumu geliştirme ve çevre bilinci olarak belirledik- dikkate aldık. Dördüncü ve son bölümde ise, GAP Bölgesi yöneticilerinin sosyal sorumluluk anlayışlarını tespit etmeye yönelik araştırma yapılmıştır.

Subject: The Role of Social Responsibility in the Social Success of Business and the Study to Observe the Understanding of Social Responsibility of Managers in the Southeastern Region of Turkey. In the last decade, the acquisition of social responsibility is gaining importance within organizations in Turkey. Especially with the onset of recent developments, reasons to revise the social aspects of institutional activities include ethical deterioration, corruption of institutions and workers, errors of manufacturing and marketing, insensitiveness to environment and unbalanced conditions in regional investments. This study is an effort to develop a model of social responsibility as well as an attempt to fill in the gaps in this field. Furthermore, this project will be an important start for subsequent research projects. We are aiming to encourage businesses towards social investments in addition to economical investments, as well as to emphasize the importance of social performance of businesses and its affects on the image of businesses in society. This is not intended only ethically and philosophically, but also through directing them to become more sensitive and active against social problems and social pressures. There are four chapters in this study. In the first chapter, we researched the relationship between businesses and their environment, in addition to the general and specific facts that affect businesses. In the second chapter, we studied the development of social responsibility as well as the terms and approaches regarding social responsibility. In the third chapter, we explored measures of success that include work ethic, the development of society and the consciousness within the environment. In the fourth and last chapter, we researched the understanding of social responsibility amongst managers in the southeastern region of Turkey
Keywords: Sosyal Sorumluluk, İşletmelerin; Yöneticiler