Behavioral finance: Investor psychology - Yalçın, Kadir Can (My University, 2009)
Davranışsal Finans, Yatırımcı Psikolojisi, Beklentiler Teorisi, Piyasa Anomalileri, Davranışsal Hatalar (Etkiler) ÖZET DAVRANIŞSAL FİNANS: YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ Finans kararlarının davranışsal ve psikolojik sonuçları ile ilgilenen davranışsal finans, finansın çok disiplinli bir alt dalıdır. Her ne kadar insan davranışlarını etkileyen psikolojik ve sosyolojik olaylar davranış bilimleri açısından yaygın bir şekilde tartışılıyor ise de, bunun etkileri finans alanında nispeten yenidir. Bu tezin ana amacı davranışsal finans açısından bireysel yatırımcıların finansal kararları nasıl aldıklarını ve nasıl davrandıklarını ortaya koymaktır. Tezde, ilk olarak beklenen fayda teorisi ile beklentiler teorisi karşılaştırılmıştır. İkinci olarak etkin piyasalar teorisi ve piyasa anomalileri verilmiştir. Üçüncü olarak, rasyonel davranışlardan sapmaların sebebini teorik anlamda anlama adına insan davranışlarını ve kararlarını etkileyen ortak hatalar (etkiler) verilmiştir. Son olarak da bireysel yatırımcıların yatırım yaparken sergilemiş oldukları irrasyonel davranışlar ile ilgili anket bazlı çalışma yapılmıştır. Araştırma yatırımcıların cevaplarının ortak davranışsal hatalarla ne kadar ilgili olduklarını bulmaya çalışan ilk girişimdir. Test sonuçlarına göre, kendini aldatma altında sınıflandırılan hatalar yatırımcılar üzerinde daha güçlü bir etkiye sahiptirler ve bu nedenle yatırımcılar kendi bilişsel yetersizliklerinden zarar görürürler. Cinsiyet ve ortak davranışsal hatalar ilişkisi bağlamında erkeklerin kadınlara göre daha çok hataya sahip olma eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir. Erkekler daha çok kendine güvenli, statükocu, aşırı iyimser, ruh hallerinden daha çok etkilenme eğiliminde olan, kontrol ve bilgi yanılsamasına daha çok maruz kalan, öngörü yanılgısı daha çok olan, daha çok taklit ve sürü davranışında bulunma eğiliminde olan taraftır. Eğitim seviyesi ile ortak davranışsal hataların ilişkisi söz konusu olduğunda da, zihinsel muhasebe, temsil edilebilirlik kısayolu, bilişsel çelişki ve kendini onaylatma hataları eğitim seviyesi yükseldikçe yükselme eğilimindedir. Öte taraftan, kontrol yanılsaması ve belirsizlikten kaçma hataları da eğitim seviyesi ile ters korelasyonludur. Behavioral Finance, Investor Psychology, Prospect Theory, Market Anomalies, Behavioral Biases

BEHAVIORAL FINANCE: INVESTOR PSYCHOLOGY Behavioral finance is a multidisciplinary subfield of finance dealing with behavioral / psychological implications of financial decision making. Even though the psychological and sociological phenomena that affect human behavior are widely discussed in terms of behavioral science, their impact is relatively new in the area of finance. This thesis’ main objective is to discover how individual investors behave and make financial decisions from the behavioral finance point of view. In the thesis, first, expected utility theory and prospect theory are compared. Second, efficient market hypothesis and market anomalies are given. Third, common behavioral biases which affect human behaviors and decisions are provided in order to grasp the theoretical explanations to the reasons of the deviations from the rational behaviors. Lastly, survey-based study about the irrationality of individual investors when trading is exhibited. The research is the first attempt to find out how the investors’ answers are related with the common behavioral biases. According to the test results, biases categorized under self deception have stronger impacts and therefore investors are suffering from their cognitive disabilities. Males tend to have more biases than females in terms of gender and common behavioral biases relationship. Men are more overconfident, conservative, over-optimistic and moody, have more illusion of control, illusion of knowledge and suffer more from hindsight bias, demonstrate more imitative and herd behavior. Mental accounting, representativeness, cognitive dissonance and confirmation biases tend to increase as education level increases; on the other hand, illusion of control and ambiguity aversion have negative correlation with education when the relationship between education level and common cognitive biases is concerned.
Keywords: Davranışsal Finans; Finans; Muhasebe; Yatırımcı Psikolojisi