Bütünleşik STEM öğretmen yeterliklerinin belirlenmesi : bir Delphi çalışması - Caner, Fatma (My University, 2021)
Araştırmanın temel amacı, bütünleşik STEM öğretmen yeterlikleri çerçevesinin oluşturulmasıdır. Delphi metodu, anketler yardımıyla uzmanların görüş birliğine varmasını sağlaması nedeniyle araştırmanın ana metodudur. Bu çalışma, aynı kişilerden sürekli geri bildirim alınarak uygulanan klasik Delphi metodundan farklılık göstermektedir. Araştırmanın güvenirlik ve geçerliğinin arttırılması amacıyla Delphi metoduna eklemeler yapılmış ve metot zenginleştirilmiştir. Değiştirilmiş Delphi metodu dört turdan oluşturulmuş ve STEM uzmanlarının (STEM ile ilgili çalışmalar yapan öğretim elemanları ve STEM eğitimi almış ve uygulamalar yapan öğretmenler) görüşleri alınmıştır. Delphi 1. turun amacı STEM disiplinlerinin her birine yönelik uzman görüşünün alınmasıdır. Bu nedenle, beş deneyimli STEM uzmanından STEM öğretmen yeterlikleri konusunda veri toplanmıştır. Delphi 2. ve 3. turlarda bütünleşik STEM öğretmen yeterlikleri taslak çerçevesi oluşturulmuştur. Delphi 4. turda ise STEM alanında çalışmalar yapan öğretim elemanlarının ve STEM öğretmenlerinin hazırlanan taslak çerçeveye yönelik görüşleri alınmıştır. Araştırma sonucunda bütünleşik STEM öğretmen yeterlikleri kapsamında Bilişsel Özellikler, STEM Öğretim Becerileri, STEM Öğretiminde Duyuşsal Güdüleyici Özellikler ve STEM Öğretmen Yakınsak Gelişim Alanı olmak üzere 4 yeterlik alanı tanımlanmıştır. Bu yeterlik alanlarının altında 14 bileşen ve 58 yeterlik maddesi oluşturulmuştur. Çalışma STEM öğretmenlerinin mesleki gelişimleri başta olmak üzere, lisans ya da lisansüstü düzeyde STEM öğretmen programlarının gelişimine yol gösterici bir çerçeve sunmaktadır.

The main purpose of the research is to create an integrated STEM teacher competencies framework. Delphi method is the main method of research because it enables experts to reach consensus with the help of questionnaires. This study differs from the classical Delphi method, which is applied by receiving continuous feedback from the same people. In order to increase the reliability and validity of the research, additions were made to the Modified Delphi method and the method was enriched. The Delphi method was formed in four rounds, and the opinions of STEM experts (instructors working on STEM and teachers who have received STEM education and practice) were taken. The purpose of Delphi 1st round is to obtain expert opinion on each of the STEM disciplines. Therefore, data on STEM teacher competencies were collected from five experienced STEM experts. An integrated STEM teacher competencies framework was created in Delphi 2nd and 3rd rounds. In the fourth round of Delphi, the opinions of the instructors and STEM teachers working in the field of STEM about the draft framework prepared were taken. As a result of the research, 4 competency areas were defined within the scope of integrated STEM teacher competencies: Cognitive Characteristics, STEM Teaching Skills, Affective-Motivational Characteristics in STEM Teaching and STEM Teacher Zone of Proximal Development. Under these competence areas, 14 components and 58 competence items have been created. The study provides a guiding framework for the development of STEM teacher programs at the undergraduate or graduate level, especially the professional development of STEM teachers
Determination of integrated STEM teacher competences : a Delphi study
Keywords: Bütünleşik STEM Öğretmen Yeterlikleri STEM teacher; Değiştirilmiş Delphi Yöntemi; Fizik; Integrated STEM Teacher Competencies; Modified Delphi Method; Öğrenim ve öğretim; Physics; STEM Öğretmen; Study and teaching