Dezenflasyon ortamında bankalarda operasyonel merkezileşmenin önemi: Türk bankacılık sektörüne üzerine bir uygulama - Özgü, Levent (My University, 2009)
Bu çalışma ile dezenflasyon ortamında bankalarda operasyonların merkezileştirilmesinin sağladığı ölçek ekonomisi etkisi ve verimlilik artışının maliyetleri minimize edici etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Dezenflasyon ortamı bankalarımız için yeni bir yaşam alanı oluşturmaya başlamıştır. Artan rekabet, düşen kar marjları, sektörde yabancı payındaki büyüme bankaları bu yeni yaşam ortamında karlılıklarını ve büyümelerini korumaya zorlamaktadır. Bu ortamda bankaların varlık nedenleri olan aracılık fonksiyonuna daha fazla odaklanması, faiz dışı gelirlerini artırmaya dönük tedbirler alması, ürün ve hizmette farklılık yaratmaya çalışması, kaynaklarını optimal kullanması ve maliyetlerini kontrol altına alması gerekmektedir. Enflasyonun düştüğü ortamda bankalar bir taraftan karlılıklarını sürdürmeye ve büyümeye devam etmeye çalışırken diğer taraftan da maliyet artışlarının üzerlerinde yarattığı maliyet yükünü azaltmaya dönük uygulamalara daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Bu uygulamalardan belki de en önemlisi bankaların operasyonlarını merkezileştirilmesi uygulaması olmuştur. Çalışmada operasyonel merkezileşme ve bankalara sağladığı avantajlar teorik olarak incelenmiş, merkezileşmenin somut etkileri Türk bankacılık sektöründe yapılan bir uygulama ile ortaya konulmuş ve operasyonel merkezileşmede sürece ilişkin bir model önerisinde bulunulmuştur. Dezenflasyon, bankacılık, ölçek ekonomileri, verimlilik, etkinlik, merkezileşme, Türk bankacılık sistemi, maliyet minimizasyonu.

This study focuses on the effect of increasing productivity and economies of scale, provided by operational centralization in banks, under disinflation circumstances on cost minimization. Slowdown in the rate of inflation has created a new surviving environment for banks. Increased competition, reduced profit margins, increasing share of foreign investment in the sector forces banks to preserve their profitability and growth in this environment. Banks should focus on their intermediation function which is their reason for existence, apply precautions to increase non-interest income, create variety in products and services, use sources in the in most optimal way and control costs. In an environment where inflation rate goes down, banks while trying to preserve profitability and continue growing; they also put more emphasis on applications reducing the cost burden caused by increasing costs. Among these applications, one of the most important one has been the centralization of operations. Operational centralization and the advangates it provides to banks are studied theoretically and the findings gathered from this research are emphasized by the solid effects of operational centralization shown through a case study from Turkish banking sector. Findings are evaluated in the frame of a suggested model due to operational centralization processing. Key words: Disinflation, banking, scale economies, productivity, effectiveness, centralization, Turkish banking system, cost minimization.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Türkiye