Toplam kalite yönetiminin eğitime uygulanabilirliği - Kaymaz, Fisun Nezihe (My University, 2002)
Kalitenin temel öğeleri arasında yer alan, öğrenen birey-öğrenen örgüt, yaşam boyu eğitim ve sürekli gelişim gibi kavramlar hayatımızda giderek artan bir değere sahip olmakta, eğitim kurumlarımızı mevcut konumlarında yapısal ve işlevsel bir değişikliğe yöneltmektedir. Bu doğrultuda bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde kalıcı ve sürekli bir iyileştirme ve gelişme için, eğitim uygulamalarına kalite yaklaşımının kazandırılması ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu çalışmada Toplam Kalite Yönetiminin ne olduğu, eğitimde öneminin ne olduğu anlatılmış ve bir devlet lisesinde yapılan uygulama anlatılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Toplam Kalite Yönetiminin tarihsel gelişimi, felsefesi, amacı anlatılmış ve eğitimde Toplam Kalite Yönetiminin ne demek olduğu, önemi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında bir devlet lisesi olan Samandıra Lisesi'nde Kalder'in EFQM modelinin tüm basamakları ve işlemleri uygulanmıştır. Okul Gelişim ve Yönetim Ekibi oluşturulmuştur ve bu ekip okulun stratejik planını hazırlamış,

değerlendirmesini yapmış, paydaşlardan geri bildirim verilerini toplamış ve buna göre eksikleri belirleyerek düzeltilmiş Yıllık Okul Gelişim Planı hazırlamış ve uygulamışlardır. Çalışmanın üçüncü ve son aşamasında ise yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan veriler ışığında sonuçlar yazılmış ve eksikler doğrultusunda gerekli öneriler yapılmıştır The study's called The Facility of the Total Quality Management Education The study is grouped as three chapters. The first chapter covers general features of Total Quality of Management and Education and their historical development, goals, philosophy The second chapter covers EFQM pattern belong to KALDER and its grades. It was being constitue the teams. This teams did self-evaluation and applicated EFQM. They added is statistics and applicated the new plan under the light og this statistics. The third chapter covers conclusions, evaluations under the light of information revealed at the beginning of the study. FİSUN NEZİHE KAYMAZ
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi